18 en 19 oktober naar Manantali

Vandaag nog maar 160 km te doen. Dat lijkt weinig maar het terrein is best ruig en met flink wat plassen door de recente regen is het af en toe best zwaar voor de eenden. Hier ergens staat ook het waypoint voor de stempel van Mali in te krijgen want officieel zijn we nu in niemandsland. Ook weer op zo’n plaats waar je je niet kunt voorstellen dat hier iets is komen er toch 2 mannen in uniform tevoorschijn en worden in Afrikaans tempo onze paspoorten gestempeld. Wel geweldig om hier even dat dorpje rond te kijken. De vrouwen zijn hier zó mooi en zo mooi aangekleed! Het is ook een heel trots volk. Waar in Mauritanië alles nog Arabisch is ben je hier echt weer in donker Afrika. Dit is juist het Afrika waar ik zo van hou. Van die open gezichtjes, groot en klein, alles lacht en zwaait naar onze slinger auto’s. Het laatste uur komt Gert met z’n landcruiser voorbij en Patrick kan de verleiding niet weerstaan en gaat er achter aan. Het is nu even genoeg geweest in het eenden tempo en het lijkt wel of we in de Libyarally zitten, zo hard gaat het. Ik hou m’n hart vast voor de toy maar Patrick heeft goed leren sturen en veel ervaring opgedaan in het zand de laatste paar jaar en we zijn dan snel in het dorp. We moeten nog wel geld wisselen en dat is een heel gedoe. Je denkt natuurlijk bij een bank maar daar word ik naar een louche uitziend winkeltje gestuurd en daar kan ik inderdaad wisselen. Het is hier overal super druk en heel smal. Ook dit dorp is niet gebouwd op brede auto’s maar met een beetje lokale hulp komen we er weer uit. Ons kamp voor vanavond ligt aan de Senegal rivier en het ligt er werkelijk prachtig. Het is hier nog 46 graden en heel vochtig dus iedereen gaat de rivier in. Gelukkig is hier een stroomversnelling en staan we in no time allemaal met een fles shampoo in het water. Ik had me niet voor kunnen stellen dat we ons ooit in een rivier zouden wassen en al helemaal niet dat het nog heerlijk is ook. Iemand van onze groep gaat toch een beetje te ver de rivier in en vliegt met de stroming mee, een touw biedt uitkomst ☺ Vanavond écht op z’n Vlaams: stoofvlees met frietjes, super lekker en dat voor 50 man midden in the bush. Het is wel stoofvlees mét want vanavond is er zo veel ongedierte, niet normaal. We eten met een bord op schoot in het donker, anders is het echt niet te doen.
De volgende dag hoeven we niet zo vroeg op te staan, half 8 pas ontbijten. Daar zijn ook weer de mannen van de ‘Garmingeit ‘ . Zij zijn gisteren met 4 lekke banden komen te staan en zijn pas vannacht om 4 uur in het kamp aangekomen met maar 1 lampje aan de voorkant. Dikke pluim voor deze 2. Frank van het technische team staat nog steeds vast in een rivier 200 km terug. Hij is vast komen te staan waar de vrachtwagens van de HAT doorheen zijn geploegd. Vandaag gaan we eerst naar de waterval 20 km verderop. Mooi ritje daar naar toe en bijna iedereen gaat de rivier nog in. Dan volgt volgens Gert een korte maar zware etappe. Wij rijden voorop zoals zo vaak om het pad een beetje te verkennen. Waar wij niet door heen kunnen, lukt het de eenden zeker niet. Het gras is hier ontzettend hoog en de tracks zijn zó lang niet gebruikt ( ja, losttracks is hier echt van toepassing ) dat wij op een bepaald moment niet zien dat het pad aan de linkerkant is afgebrokkeld. Bamm….. met links in een diepe put ! Vlak achter ons zit Joris en hij rijdt er rechts voor bij. Heel even trekken en de toy staat weer op het droge. Verder onvoorstelbaar smalle paadjes door stukken land waar zelden of nooit iemand komt. Dit is echt super leuk en brengt alle leuke herinneringen van onze reis samen door Afrika weer helemaal terug. Soms gaat het zo steil over stenen omhoog dat er met 5-6 man geduwd moet worden achter de eenden. De laatste 50 km dan weer over asfalt en dan komen we aan bij cool camp. Laat dit nu van Casper Jansen zijn, iemand die we tegen kwamen als overlander in Namibië op onze Afrika reis ! Bizar wat een kleine wereld.

2 Comments

Lex en Els

oktober 20th, 2016

Wat een onwijs gave verhalen weer!!

Lex en Els

oktober 21st, 2016

Schitterende foto’s en dito verhalen!!!

Leave a Reply