November 2017

Inmiddels ‘wonen’ we bijna 2 maanden in Zuid Afrika en we krijgen regelmatig de vraag hoe het ons allemaal vergaat hier. Vandaar dat ik nu een maandelijks verslag ga maken van ons nieuwe leven hier.
De eerste paar weken nadat we hier zijn aangekomen met D-EWUP waren behoorlijk chaotisch. Het huis was soort van klaar maar dan wel op z’n Afrikaans natuurlijk. En vooral de levering van de container werd maar steeds uitgesteld. We hadden code rood gekregen en daarmee een paar weken vertraging. Gelukkig eindelijk wel groen licht en 3 oktober was het dan zover en zagen we al onze spulletjes weer terug die begin januari in Brasschaat in de verhuiswagen waren gegaan. Een deel gaat ook naar ons huis in Constantia dus dat zien we nog veel later terug. Net zoals wanneer je een huis bouwt in Europa ben je hier na zo’n jaar echt wel klaar met die aannemer over de vloer dus dat was hier niet anders. Inmiddels krijgen we ook onze eerste gasten al en het kan niet uitblijven dat we dan na de eerste nacht slapen de volgende ochtend ook al zonder water zitten. Wij hebben hier onze eigen watervoorziening en als een groep olifanten boven op de put staat te stampen, springt de leiding. Tja, rotvervelend maar zeker in een land waar zo’n tekort is aan water voelt het wel heel slecht dat er dan de hele nacht zoveel water weg staat te spuiten. En dan sta je natuurlijk ook vast met je Toyota in die blubber ( gelukkig was er nog een andere Toyota om er weer uit te slepen ! )
Tussendoor pendelen we regelmatig op en neer naar Constantia waar inmiddels ook de boel leeg is en we volop aan het verbouwen zijn. Gelukkig zijn de keuken en slaapkamer wel intact. Heerlijk die afwisseling tussen de bush en de stad. Ik zou niet kunnen kiezen.
Ook Arjan en Bregje (Nederlandse vrienden die ook in Constantia wonen ) komen een lang weekend ‘op safari’ en dan zijn we gelukkig al weer een stuk verder. De ‘braai’ is in gebruik en zelfs het zwembad wordt dat weekend gevuld. Waar het in Nederland langzaam herfst wordt begint hier overduidelijk het voorjaar. Alleen laat zowel in Kaapstad als in Hoedspruit de regen op zich wachten. Je merkt het ook echt in de bush. Wij hebben 3 behoorlijk grote dammen op onze grond maar die zijn met de bouw van het huis en vooral met de aanleg van de airstrip helemaal leeg getrokken. En dan heb je dus ook meteen minder groot wild.
Maar, we genieten volop van de lekkere temperatuur en er zijn toch nog voldoende dieren te spotten. Arjan vindt het op zich al geweldig om eens met zo’n open gameviewer of road te rijden.
Intussen heb ik een nieuwe safetypilot gevonden en leer al veel mensen in het vliegwereldje van Hoedspruit kennen. Erg leuk, we worden hier echt met open armen ontvangen. Ik vlieg 2 keer, 1 keer naar de dichtstbijzijnde grote plaats Nelspruit en de ander keer voornamelijk touch & go’s zowel hier op Ximuwu als op het vliegveld in Hoedspruit dorp. Tenslotte moet ik daar altijd naar toe om te tanken ! Maar het is nog best lastig dat bush vliegen en net zoals op Seppe ontbreekt het regelmatig aan zelfvertrouwen. Zal best wel komen denk ik. Gisteren is dan wel onze airstrip voor het eerst gebruikt door iemand die een motorstoring had. Hij was erg blij dat hij hier kon landen met nog maar een klein beetje vermogen in z’n motor en z’n Franse gast zag behoorlijk bleek om de neus toen ze hier voor de poort stonden. Die vliegt nooit meer volgens mij !
Afgelopen week is het nog vole bak met laatste ‘mankementen’ te verhelpen aan het huis maar langzaam komt het einde toch in zicht. Maar dat moet ook wel want over een maand komen de eerste gasten al voor mijn verjaardag/onze housewarmingparty !
Tegen 5 uur vanavond maken we weer nog een ritje en dan zien we in de verte al een zwarte lucht hangen. Iedereen hier heeft het over de regen die zó nodig is en ik had nooit kunnen denken dat wij ook zo zouden uitzien naar een fikse regenbui.
Als we terugkomen van de gamedrive genieten we van een prachtige onweersbui en begint het echt te storten. Maar ja, wij zitten wel gewoon in een kort broekje onder de overkapping. Glaasje wijn, lachende hyena in de verte en het zalige geluid van regen op de rieten kap. Veel beter gaat het niet worden in Afrika !

One Comment

Ron van Onlangs

december 24th, 2017

Hi Guys,
Kreeg jullie site door van Cor en ben onder de indruk wat
jullie allemaal ondernemen daar!
Schitterend hoor! Was altijd al onder de indruk van de Afrikaanse natuur
en zit veel naar natuurfilms te kijken.
Lijkt mij, zeker in jullie eerste maanden, erg moeilijk
om je plaatsje daar te vinden en te wennen aan deze nieuwe
wereld voor jullie.
Hoop dat jullie in goede harmonie met alle wilde dieren en
plaatselijke bevolking kunnen omgaan en wens jullie
heel veel mooie beleving en plezier in dit mooiste gedeelte van de wereld
van de wereld!

Leave a Reply