April 2022

De vakantiebeurs in Kaapstad is geen groot succes. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met veel gezelligheid en lekker eten met Gijs en Sally. We ontmoeten Marc in zijn huidige baan bij restaurant Pier en het eten wat daar wordt voorgeschoteld is veelbelovend voor straks in de lodge. 2 top chefs in huis straks !

Giford heeft zijn 2 weken in de kaap goed besteed. Hij heeft het geluk om de enige cursist te zijn tijdens de 4 daagse bar shakers course. Dus als hij nog geen goede cocktail kan maken straks ? Hij bezoekt diverse wijn estates in de regio en volgt level 2 van de  sommelier cursus. Omdat we van iedereen een ‘tempo team’ instelling verwachten wordt Giford ook een paar dagen mee gestuurd met het buiten team. Eerst nog wat onwennig in z’n bush uniform maar later vindt hij verven en snoeien ook best leuk. In ieder geval levert het meer respect voor z’n bush collega’s op. De mannen voeren een grondige update uit van de boomhut. Nieuw dak er op, elektriciteit aanpassen en wat schilderwerk. Ook is er een nieuwe canvas geplaatst en een poortje op de trap. Want “ kan dat luipaard hier niet omhoog klimmen? “  blijft nog steeds een veel voorkomende vraag.

De aquaponics draait eindelijk zoals het moet en er wordt een nieuw schaduw doek over gespannen en goed dicht gemaakt. Zo ver zien we gelukkig nog geen honey badgers maar die schijnen door ieder hek heen te komen. Marcel vraagt de bouwer om 2 kranen te maken zodat hij water kan bijvullen indien nodig. Je zou denken dat ze snappen dat die dan op 2 hoeken van het systeem komen te staan. Nee ,ze worden pal naast elkaar gezet … Monique spendeert veel tijd aan de aquaponics en komt ’s avonds zelfs eerder terug van een gamedrive omdat zij voor het donker de vissen nog wil eten geven. Dat zegt wel iets hè ? Ook de 2e lading vis is onderweg en zo hebben we straks in totaal 800 stuks zwemmen. Maar dat is ook wel nodig als we alles vol planten willen zetten. Waarschijnlijk kunnen we over een dag of tien de eerste sla plukken!

We hebben weer een nieuwe tuinman. Eric komt op een avond aan Monique vragen of hij naar huis mag omdat zijn moeder in het ziekenhuis ligt. Ja natuurlijk mag dat en in eerste instantie hebben we contact met hem en horen we hoe het daar gaat. Dan opeens is hij voor niemand meer bereikbaar en horen we nooit meer iets van hem. Hij blijkt ook al zijn kleding te hebben meegenomen en is dus nooit van plan geweest om terug te komen. Gek voor iemand die zo blij en enthousiast was en altijd riep : “ i will stay here till I die “ 🙂

Gelukkig wil één van de jongens van het tuinbedrijf dat wekelijks komt graag hier komen werken dus nu hebben we Given in ons team erbij. Ook begint op diezelfde dag Sydney, onze nieuwe tracker. Hij staat bekend als de luipaard man en dat maakt hij ook meteen waar. Binnen een paar dagen heeft hij verschillende luipaarden gespot en volgt hij ze verder te voet. Gelukkig voor Mark vindt híj de avond voordat Sydney aankomt parende luipaarden. Hoe speciaal, dat hebben wij ook nog nooit eerder gezien hier !

De 2 nieuwkomers gaan samen met Mighty naar een 3 daagse firefighters course. Afgelopen jaar zijn er zoveel branden geweest in de omgeving dat dit nodig blijkt te zijn. Meteen een mooie teambuilding en ’s avonds wordt er – weliswaar met tegenzin – samen gestudeerd. 

We gaan met alle huidige en toekomstige dames van Ximuwu uniformen passen en daarna lunchen. We hebben gekozen voor leuke jurkjes en vrolijk gekleurde sjaaltjes voor in hun haar in plaats van de standaard uniformen. De dames hebben de grootste lol en Monica vindt het allemaal reuze spannend om haar nieuwe collega’s te ontmoeten en samen bijpassende oorbellen uit te kiezen.

Om het plaatje nog wat completer te maken bedenken we dat er in de spa ook precies nog genoeg ruimte is voor een wasbak en kappers stoel. Zo kunnen we de dames aanbieden om na een massage of gezichtsbehandeling lekker hun haar te wassen en föhnen. Ik ga op zoek naar een bedrijf waar we dit allemaal kunnen kopen en dan willen ze een kappers diploma zien. Nou dan moet ik toch mijn moeder eens vragen of ze dat nog ergens bewaard heeft van 35 jaar geleden! Gelukkig biedt de lokale kapsalon uitkomst en wordt binnenkort alles geïnstalleerd. Thandi, onze spa dame gaat dan in juni nog een snelcursus föhnen doen in Johannesburg en verder dan maar op ons oefenen de komende tijd. 

Omdat we een aantal keren slechte ervaring hebben gehad met transport huren we zelf  een vrachtwagen met chauffeur om de eerste lading meubelen in Kaapstad op te halen. Gaat gelukkig allemaal goed en de hangaar staat nu al serieus vol. 

We zijn eerst máanden bezig geweest om een import vergunning te krijgen. De overheid staat importeren niet zo maar toe. Daarna  is er een zending met voornamelijk verlichting en bijvoorbeeld de gehandicapten lift voor het zwembad bij Leo vandaan vertrokken. De hoeveelheid papierwerk die daar aan 2 kanten te pas is gekomen is buiten alle proporties. En dat geldt ook voor de kosten trouwens. Ik snap steeds beter waarom producten uit Europa of de VS hier lastig te krijgen zijn en zo duur zijn. Anyway, afgelopen week krijgen we bericht dat de zending na allerlei inspecties eindelijk wordt vrijgegeven. En daarmee zal hopelijk volgende week het laatste stukje vrije ruimte in beslag worden genomen. En nee, de volgende stap is niet dat het vliegtuig naar buiten gaat…

Nikki komt met nog 3 vriendinnen 9 dagen naar Ximuwu. Die meiden hebben de tijd van hun leven zo vertellen zo ons iedere dag. Een overvol programma aan activiteiten hebben M en M voor hen gemaakt. En natuurlijk zijn ze bereid om Giford’s cocktails uitgebreid te testen… Op de dag van vertrek zien ze dan zelfs nog de wilde honden en zo zijn ze één van de gelukkigen die de magnificent seven hebben gezien tijdens hun verblijf !

En dan is ook eindelijk onze landing page live. We werken volop aan de echte website maar die zal pas klaar zijn als we ook foto’s kunnen laten zien van de lodge. Maar we krijgen al vaak vragen voor meer info en vandaar vast dit voorproefje. Onze eerste boekingen zijn al een feit !

www.ximuwu.com

Leave a Reply