december/ januari 2021

De carrière van Jonas op Ximuwu is van korte duur. Nog voordat het nieuwe geborduurde Ximuwu hemd arriveert moeten we hem helaas al laten gaan. We vragen Silias of hij toevallig nog een goede ranger kent. Cassius is familie van Silias en dat werkt ook prima. Een achterneef is inderdaad door Covid zonder werk gekomen en zo komt Aubrey bij ons. Hij heeft toevallig dezelfde kleine maat als Jonas en precies op tijd als ons eerste bezoek arriveert kan hij aangekleed als Ximuwu ranger op pad. Hij doet het erg goed met Kate en Jules en enthousiast worden alle sporen van dieren bekeken en gevolgd. Tot en met het door Arjan gewenste luipaard mét kil in de boom wordt gespot en dat blijkt toch een iets heftiger ervaring dan gedacht. Natuurlijk ontbreken ook de mobiele pizza auto en bushdiner niet tijdens hun bezoek.

Na 2 dagen ‘rust’ staan dan Peter en Ilse voor de deur. Ook zij waren even klaar met de lockdown in Nederland. Alleen het weer is al een verademing natuurlijk. Ze arriveren in stijl met een privé charter op onze airstrip en we gaan ook met hen 2 dagen naar Sabi met de Cessna. Peter lijkt inmiddels over z’n angst heen om met een vrouw te vliegen. En dus gaan ze ook nog met Jana in haar helikopter op patrouille. We proberen mensen een beetje enthousiast te maken om zo’n patrouille vlucht te sponsoren. Nu er zo weinig inkomsten zijn in het park kunnen deze vluchten – tenzij ze door iemand worden gesponsord – niet doorgaan. Op de valreep zien ze ook nog de buffel op ons terrein en zo zijn ze een van die happy few die de big 5 in een week zien.We zouden eigenlijk ook nog een paar dagen naar Kaapstad gaan met z’n vieren maar gezien de toename in besmettingen zien we daar toch maar van af. Daardoor wordt ook Kevin zijn reis aangepast en komt hij alleen naar Ximuwu. 

Meteen de eerste paar dagen gaan we al vliegen want de weersvoorspelling is niet best. De laatste keer dat ik met Kevin heb gevlogen in de Cessna is geleden van onze ferryvlucht in 2017 ! Ook ziet hij op zijn eerste dag de hele troep met leeuwen inclusief de welpjes.

Die dag ontsnappen we ook wel aan een behoorlijk drama : Patrick gaat zijn standaard rondje met Nobu rijden als hij onverwacht op de leeuwinnen stuit. Hij schrikt eigenlijk dat ze opeens aan de kant van het pad liggen en geeft instinctief flink gas. Waarop Nobu uit het bakkie valt… Zijn instinct zegt ook: meteen uitstappen en ondanks z’n rugpijn tilt hij in een paar seconden een kleine 50 kilo wegende Nobu op en zet haar terug in het bakkie. Met de leeuwin op minder dan 2 meter afstand….Hoe anders had dit af kunnen lopen? Monica, die helemaal verliefd is op de hond zegt : ‘ we almost lost Nobu’ !! En na een paar minuten : ‘and boss’.  Tja je hebt zo je voorkeur natuurlijk..

Jammer genoeg gaat ons geboekte nachtje naar Sabi met Kevin niet door als Patrick plotseling een aanval van Ménière krijgt. Heel vervelend en zeker iets wat we moeten laten onderzoeken als we terug in Nederland zijn. En hopelijk houdt het dan eens op met zijn kwakkelende gezondheid van de laatste paar jaar. 

We krijgen dan nog onverwacht 6 mensen op bezoek uit Kaapstad die hier in de buurt op vakantie zijn. Het plan was bij ons komen lunchen. Toch ook maar onverwacht blijven slapen én zodoende hun gedroomde vluchtje  met mij kunnen maken. Het enthousiasme van deze mensen is zó groot, dan is ook niks te veel moeite !

De laatste paar dagen zagen we de 2 welpjes alleen in een droge rivierbedding. En hun moeder op ongeveer 5 kilometer afstand, klaar om te gaan jagen. We maken ons na 2 dagen  best wel zorgen als ze dan duidelijk vermagerd  en ook wat wankel op hun pootjes staan. Nog steeds met moeder ver weg. En zo moeten we hen dan in het donker achter laten. Lastig soms om de natuur zijn gang te laten gaan. Gelukkig is de hele troep vanochtend als we na na onze vlucht gaan rijden inclusief de 2 grote mannetjes weer herenigd !

Vandaag maken we alles klaar voor de cycloon die op ons afkomt uit Mozambique. Het is nog maar de vraag hoe hevig deze Eloise zal zijn maar we zijn voorbereid. Patrick heeft met de tractor nog wat extra waterkanalen geprobeerd te maken langs de airstrip om grote schade te voorkomen. Met de overstromingen van 2012 nog vers in het geheugen van de mensen hier worden we van alle kanten gewaarschuwd om maatregelen te nemen.

Aangezien Nederland een verbod op vluchten uit Zuid Afrika heeft aangekondigd hebben we onze geplande reis van volgende week tot voorlopig maart uitgesteld. En dat vinden we totáál geen straf.

Leave a Reply