Toy

Bij het tot stand komen van onze auto hebben we veel hulp gehad van mensen die erg handig zijn en weten waarover ze praten, met name het praktische advies van Jim en Loek Vermeulen twee fervente Afrika reizigers was erg hulpvol, maar ook tips van de locale Toyota dealer Marinus Bosman waren meer dan welkom. Alle technische aanpassingen zijn gedaan door Leo’s Autoservice (www.leosautoservice.nl) en alle constructie en las werkzaamheden door de firma De Roon  beiden uit Dirksland, Zuid Holland.

Omdat we ons voorgenomen hebben het geëffende pad zo vaak mogelijk te verlaten wilden we zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen nemen tegen dat de auto kapot gaat. Dit is een cruciale beslissing, wanneer iemand zich voorneemt alleen wegen te berijden en heel af en toe ‘of road’ te gaan denk ik dat het beter is om vrijwel niets te doen aan een standaard Toyota Landcruiser want alles wat je toevoegt om dingen sterker te maken resulteert in meer gewicht waardoor je in een soort van vicieuze cirkel terechtkomt. Wel is het aan te raden een extra tank te monteren omdat brandstof-tekort een regelmatig terugkomend probleem blijkt te zijn.

Sowieso is ons zwaar tegengevallen om het gewicht van de auto zo laag te houden, van te voren maak je plannen en doe je een inschatting van wat iets weegt maar eerlijkheidshalve zijn we daar niet in geslaagd. De weegbrug op Flakkee gaf 4000 kilo en een beetje aan terwijl we ons als doel hadden gesteld onder de 3500 kilo te blijven. Hierdoor zien we ons genoodzaakt om hoge eisen te stellen aan de vering en schokbrekers.

Onderstel:
De Torsie voorvering en de stabilisator stangen rondom worden vervangen door zwaardere types. De zwaarste Koni schokbrekers blijken niet zwaar genoeg, gelukkig brengt Koni net op dat moment een nieuwe serie Heavy Track Rate uit en die voldoen (net). Onderweg heb ik ook vele positieve dingen gehoord over Oldman Emu. Aan de voorkant zijn er uitslagbegrenzers aangebracht. Zwaardere schroef/spiraal veren achter zijn voorzien van extra luchtballonnen die op meer en minder druk kunnen worden gebracht d.m.v. de compressor blijken de uitkomst tegen het dansen aan de achterkant.

Remmen:
De remmen zijn rondom vernieuwd door een zwaarder type wat geen overbodige luxe blijkt gezien het hoge gewicht.

Banden:
Eigenlijk naar mijn idee het allerbelangrijkste en de keuze is gemakkelijk BF Goodrich All Terrain T/A betere banden zijn er niet.

Bodembeplating:
Om het carter en de versnellingsbak te beschermen wordt er aluminium beplating aangebracht waarbij de bestaande constructie is aangepast. De koppen van de boutjes steken onder deze beplating en bij de eerste rit in de woestijn blijkt dit al ongelukkig gekozen, dus onze plaatselijke lasser heeft hier verdikkingen omheen aangebracht.

Tank:
Ervaring heeft ons geleerd heeft dat brandstof nog weleens schaars kan zijn in sommige landen daarom wordt besloten de grootste extra tank (160 liter extra) te monteren, deze kan middels de knop van de achterruit verwarming die er toch a lang uitgehaald is in gebruik worden genomen.

Motor aanpassingen:
Omdat het toch een 10 jaar oude auto betreft zijn uit voorzorg een aantal dingen vervangen. Startmotor, aircopomp en koppelingsplaten zijn voorzien van een nieuw exemplaar. Op advies van de Toyota dealer wordt de voorverwarming losgekoppeld omdat extreem lage temperaturen in Afrika niet te verwachten zijn.
De motor krijgt wat extra vermogen d.m.v. een tuning set hierdoor krijgt de motor zo’n extra 40 pk wat hij hard nodig heeft gezien het extra gewicht.

Bumpers:
Voor hebben we een ARB bumper en achter een Kaymar bumper gemonteerd, waarbij we achterop in het begin twee reserve wielen hadden maar omdat de auto achter op ruig terrein bleef dansen is er besloten een af te laten. Met name de voorbumper is bij terreinrijden een noodzaak, de keren dat we ‘net iets raken’ zijn niet meer te tellen.
In de voorbumper zit een lier gemonteerd, daarvan was na 1 keer gebruiken het relais al kapot, verder moet ik eerlijk zeggen dat ik de functionaliteit van een lier tot aan de dag van vandaag nog niet helemaal zie. Wij hebben wel een aantal keren wat andere mensen uit het zand getrokken maar dit had ook met een sleepkabel gekund.

Watervoorziening:
Hier hebben we bij Tank op Maat twee mooie tanks laten maken die ieder 60 liter kunnen bevatten. Deze passen mooi ieder aan de zijkant van de achterkant en leveren vrijwel geen ruimte verlies op.

Elektriciteit:
In de auto is een 220Volt omvormer van Victron aangebracht welke ons 3000 Watt vermogen levert. Dit in combinatie met 2 extra gel accu’s maken dat waterkoker, broodbak apparaat laders van computers en camera’s en eventueel elektrisch gereedschap moeiteloos kunnen worden aangesloten. Bovenop de daktent ligt een zonnepaneel welke de vier accu’s via een Victron laadsysteem voedt, als alternatief beschikken we ook nog over een gewone 220Volt lader.

Compressor:
Om in het terrein gemakkelijk minder en meer lucht in de banden te kunnen laten is er een 12Volt compressor met keteltje geïnstalleerd. Onderweg blijkt dit ook heel bruikbaar gereedschap om af en toe het vele stof uit de auto te blazen en kunnen we herhaaldelijk de plaatselijke bevolking helpen hun banden op te pompen zodat zij naar het eerst mogelijke dorp kunnen komen.

Indeling auto:
Omdat wij maar met twee personen reizen hebben we de achterkant geblindeerd dit om geen zicht te bieden op onze spullen. De ruiten zijn vervangen door zware kunststof panelen die aan de binnenkant zijn versterkt met houten beplating. Tussen de voorstoelen en achterkant is een stevig houten schot wat begint achter de chaufeursstoel de zogenaamde B stijl dan verspringt en eindigt achter de C stijl, darmee is een soort van kast gecreëerd bij het achterportier aan de linkerkant waarin de Victron omvormer, compressor, gereedschapkist, verbandkist en dagtassen staan. In geval van omrollen is de constructie zwaar genoeg om als extra rolkooi te fungeren. In het achtercompartiment is er een aluminium rek voorzien waarin boven 6 kleinere kisten en onder 3 grote kisten passen, deze worden op hun plaats gehouden door spanbanden. Boven dit rek is nog plaats voor tassen en onze tafel en stoelen. De achterklep is voorzien van een gladde RVS plaat wat in de praktijk ons keukenblad blijkt te worden waarop alles wordt gedaan, schoonmaken van groenten, koken en afwassen. In de bovenklep zit ledverlichting die precies mooi op de (aanrecht) schijnt.

Imperiaal:
Wij hebben besloten voornamelijk in een daktent te slapen, het type dat wij hebben is van Autohome Maggiolina type Grand Tourer 145 cm breed en deze bevalt prima. Voordeel van dit soort type daktenten is dat je gemakkelijk kussens en slaapzakken kunt laten liggen als je de daktent indraait en het slaapt comfortabel. Gekocht bij de firma Topsleeper http://www.topsleeper.nl Voor op de imperiaal heeft de smid een houder gemaakt voor onze gasfles omdat men ons adviseerden het gas vooral buiten de cabine te laten. Verder is er een luik voorzien waardoor we vanuit de cabine via het open dak op de imperiaal kunnen klimmen, erg handig als je in een natuurpark wat foto’s van wilde beesten wil maken. Aan de voorkant zit een soort van spoiler deze voorkomt het erg vuil worden van de daktent en gaat voor een heel groot deel gefluit van de imperiaal tegen, aan de zijkant steekt hij iets uit om de luifel te beschermen. Onze eerste luifel een zogenaamde Foxwing heeft precies 3 weken dienst gedaan toen was hij al kapot dus geen aanrader, in Windhoek Namibië is een andere luifel gemonteerd van Easy Awning deze voldoet prima.

Andere praktische zaken die zijn nut hebben bewezen zijn stoel en dashboard covers, lederen bekleding boven 40 graden is on-comfortabel en je dashboard begint langzaam te smelten, verder zijn er overal handige opbergzakjes in aangebracht. Wij hebben deze in Zuid Afrika bij Escape Gear besteld omdat we dit hier niet vonden. http://www.escapegear.co.za

Navigatie:

Navigatie was een vrij eenvoudige keuze wij hebben de Garmin 276 maar die wordt (helaas) niet meer gemaakt dus kies de opvolger, let wel op niet een te klein scherm te nemen. En als allerlaatste raden wij te sterkste aan de route software van Tracks4Africa aan te schaffen . http://tracks4africa.co.za dit biedt ongelooflijk veel

 

Klik hier voor de kaartweergaveKlik hier om terug te gaan