december 2019

De cheta’s lijken echt hun plekje te hebben gevonden op Ximuwu. Ze zijn nu al een maand rondom de airstrip te vinden. Eerst 2 mannetjes en 1 vrouwtje maar helaas sinds een week of 3 zien we het vrouwtje niet meer. Ze was de laatste tijd ook wel erg mager en liep te manken. Dus we vrezen eigenlijk een beetje voor haar. Maar wie weet zien we haar binnenkort terug en heeft ze inmiddels kleintjes. Cheeta’s leven normaal alleen of hooguit bijvoorbeeld 2 broertjes samen. Ze zijn ook zo aan ons gewend want zelfs al staat Nobu hard te blaffen als ze komen drinken of al rijden we op de quads, ze schrikken nergens echt van. Als ik op een ochtend met Marcel ga vliegen staan ze vlak voor de start gewoon naast het vliegtuig ! En met mijn verjaardag zitten we aan een drankje bij de dam als ze even langs komen lopen. Wij vinden het in ieder geval geweldig die huiskatten.

Met de regen zit het tot dusver helemaal goed dit jaar. We kunnen ons niet herinneren dat het zo vroeg al zo uitbundig groen was. Al snel wordt het lastig om wild te spotten maar we zien wel volop baby impala’s en kleine zebra’s enzo. Zo heeft ieder jaargetijde toch wel weer iets speciaals.Vooral dit soort dieren blijft, wanneer er gras is, een beetje in de buurt hangen. Zo zien we bijna elke dag een groepje van 4 zebra’s met 1 heel kleintje. Totdat er gisteren opeens nog maar 3 grote zebra’s zijn… Paradijs is dit seizoen voor de jagers en de uitdrukking “grow fast or die young’ is momenteel zeker van toepassing.

Nobu is inmiddels ruim een jaar en is niet zo groot geworden als we hadden gedacht. Daarentegen is ze wel enorm gespierd en dat is ook niet zo vreemd. Vooral Monique gaat vaak met haar lopen op de airstrip en Cassius speelt iedere dag met haar. Dweil en bezem zijn favoriet speelgoed en de rest van de dag gaat ze in het elektrische  karretje liggen in de hoop dat iemand met haar gaat rondrijden. Ze blaft en springt dan achter op dat bakkie naar alle takken waar we langs komen en zo kan ze altijd mee als we iets rond de deur gaan doen. 

Max en Natasja maken een rondreis door Zuid Afrika en ze komen 2 nachtjes bij ons langs is het plan. Ze plakken er nog een nacht aan vast als zij toevallig de pech hebben dat we 24 uur aan 1 stuk regen hebben. Wij blij maar zij iets minder natuurlijk. Max is dan wel zweefvlieger maar wil toch graag een dag langer blijven voor een rondje in die lawaaimaker van mij. 

Ik neem Cassius nog eens mee voor een rondje vliegen boven zijn woonplaats en ook Silias haal ik na zijn week verlof op met het vliegtuig. Onderweg is hij maar wat stilletjes nu hij voor het eerst naast mij zit in plaats van achterin maar als we geland zijn blijft hij maar zeggen : “oei oei  madam, you have heavy job “  Voor wie Silias heeft ontmoet spreekt dit boekdelen denk ik.

Monica wordt blij als ik m’n kledingkast nog eens opruim  en als zij naar huis gaat voor een weekje gaat er natuurlijk meteen een nieuw jurkje aan. Nep staart er in, hakken aan en zo herkennen we haar bijna niet !

Inmiddels heb ik op het vliegveld in het dorp ook mijn eigen wagentje met brandstof staan omdat er regelmatig een gebrek is aan Avgas. En dat precies als ik wil tanken natuurlijk. Net zoals we hier een karretje hebben met diesel om de generator te vullen. Het is de  laatste tijd weer raak met loadshedding in het hele land en ondanks dat wij op hetzelfde lijn zitten als het militair vliegveld raken  we toch regelmatig zonder stroom.  Soms is het dorp zelfs 4 x per dag 2,5 uur afgesloten en we verbazen ons erover hoe gelaten de mensen dit over zich heen laten komen. Zeker in een periode dat het tussen de 30 en 40 graden overdag is.

Wij gaan een rustige kerst tegemoet en dat vinden we heerlijk.  Alhoewel je met deze temperaturen en de rust op Ximuwu geen idee van kerst hebt. Op oudjaarsdag komen Marcel en Monique terug uit Nederland en zij brengen Nick en Petra mee dus daar verheugen we ons natuurlijk op.

Bedankt aan iedereen die ons altijd zo trouw volgt op losttracks en de leuke reacties op ons leven  hier. Fijne kerst en een gelukkig en vooral gezond 2020 !!


One Comment

Onno en Ingrid

december 26th, 2019

Lieve Elly en Patrick,
Wat een super ervaring met de cheeta’s die aan jullie gewend raken en foto’s om van te smullen!
Geniet van de rust de komende dagen en wij wensen jullie al het beste toe voor 2020.
Groetjes,
Ingrid en Onno

Leave a Reply