November/december/januari

Het zijn drukke tijden op Ximuwu. Druk met leuke dingen, helaas ook druk met minder leuke dingen de laatste paar maanden.Erg leuk waren de ‘boekingen’ de laatste paar maanden. Uitgenodigd bezoek, vrienden en familie die voor een aantal dagen in de lodge verblijven. Zo kan het personeel goed wennen aan elkaar, aan alles in de lodge en zo kunnen wij ook alle kinderziektes opsporen en oplossen. Helaas blijkt het met Mark en Jessica niet te werken nu we operationeel zijn. We verschillen te veel van mening hoe de lodge gerund moet worden en dat geeft onnodig veel stress. We besluiten daarom ook hun contract te ontbinden. Vandaar de beslissingen om alles even on hold te zetten en eerst alle posities in te vullen. Tenslotte hebben we geen haast en moet eerst alles weer 100% in orde zijn voordat we nieuwe boekingen aannemen. 

Zo is er ook wat meer tijd om zelf de leuke dingen van de lodge mee te maken. We kijken bijvoorbeeld met de buren op het grote scherm WK voetbal en hebben met het personeel een karaoke avond.We zorgen natuurlijk wél voor tijdelijke top chefs en rangers voor onze komende boekingen in Februari. Intussen zijn er al weer een aantal nieuwe mensen bij en zijn we bezig met nieuwe staff kamers bij te bouwen. We hebben toch wat meer mensen nodig dan eerst gedacht. 

Nu we toch geen boekingen aannemen besluiten we daarom de kerst naar Nederland te gaan. Erg leuk om iedereen even te zien maar vooral ook erg blij om weer thuis te zijn na 10 dagen. Wij zijn niet meer geschikt voor het weer in Nederland in de winter 🙂

We hebben bijna een jaar geleden een nieuwe auto besteld; een Ineos Grenadier. Compleet nieuw ontwerp en als we deze auto bestellen is deze eigenlijk nog volop in ontwikkeling. We krijgen in november een uitnodiging om een weekend naar Londolozi te komen om het prototype te bewonderen én zelf mee te rijden. Wij blijken één van de de eerste 10 mensen te zijn in Zuid Afrika die deze auto besteld hebben. 10 koppels wordt ingevlogen vanuit Johannesburg en Kaapstad en wij vliegen dit kleine stukje zelf met de Cessna. Top georganiseerd weekend met auto liefhebbers en levensgenieters. Leuk om om juist nu weer eens zelf gast te zijn in een luxe lodge. Zo leren we weer bij ! 

We vliegen ook voor een ontbijt met z’n vieren naar vrienden van ons die een huis hebben in een ander reservaat hier in de buurt. Ook andere kennissen komen met de helikopter. Het is maar 5 minuutjes vliegen voor ons maar het blijft toch bijzonder dat je hier van het ene airstripje naar het andere kan hoppen.

Het wordt steeds drukker bij de waterplaats voor de lodge. Nu we zelf ook veel vaker daar zijn, zien we pas hoe druk het op de airstrip is tegen zonsondergang. Werkelijk honderden impala’s, zebra’s, wildebeest en ook bijna iedere dag olifanten die komen drinken. En al een aantal keren komen zelfs, terwijl we daar genieten van een drankje, de leeuwen langs !

Over die leeuwen gesproken ; we zien een aantal weken geleden steeds al 2 leeuwinnen rondom de airstrip die duidelijk welpjes hebben of bijna krijgen. Monique gaat een paar keer zoeken in de buurt en ze hoort de welpjes dmv onze ‘sound safari’. Een aantal weken later komen er 3 welpjes tevoorschijn met 3 leeuwinnen en zelfs het mannetje erbij. Ze zijn nog zó ontzettend klein en nog helemaal op hun kleine pootjes. Zo aandoenlijk. En nu maar hopen dat ze deze keer wel overleven. Want dit zelfde mannetje heeft onlangs het 2 jaar oude mannetje van het vorige nest dood gebeten…We hebben nog geen geweldige foto’s want we willen nog niet té dichtbij komen. Eerst maar wat groter groeien!

Ons komende bezoek heeft op het info formulier geschreven dat ze graag olifanten willen zien. Nou, dat moet geen probleem zijn. We hebben echt overal olifanten momenteel en daarmee ook weer veel geblokkeerde paden. Op een avond ga ik met het personeel op gamedrive als Giford weer eens moet uitstappen om een grote tak van het pad te halen. Hij kijkt nog eens in het gras omdat hij daar iets ziet bewegen en draait zich om met héle grote ogen : een Pangolin !! Behalve Mighty heeft niemand van ons in de Gameviewer ooit een Pangolin gezien. Zo speciaal. 

Ook als ik een deel van het  personeel naar het dorp breng komen we een hele boze olifant tegen. Er is net vóor ons een vrachtwagen veel te hard voorbij gekomen en daardoor is hij enorm geïrriteerd. En dat moeten wij bezuren. Eerst gooit hij zand en stenen omhoog tegen de auto en dan komt hij de motorkap polijsten met zijn zanderige slurf….Het werd plotseling heel stil in de auto 🙂 

We krijgen eindelijk de lang verwachte grote regenbui van een kleine 100 mm. De dammen vullen eindelijk weer en ook voor de waterput goed nieuws na dat hele intensive gebruik het afgelopen jaar. Helaas is dat precies wanneer Herman en Marcia ( van de vliegschool in NL ) bij ons op bezoek komen. Gelukkig kunnen we wel even de lucht in  en het is toch wel speciaal om hier met mijn instructeur van toen in de bush te vliegen ! 

Het allerbeste nieuws voor ons krijgen we afgelopen week. Na 5 jaar en 9 maanden wachten krijgen we eindelijk onze permanent residerende permit !! Dus nu alleen nog een ID nummer aanvragen ( dit zal ook wel weer een jaartje nemen 🙂 ) en dan horen we er helemaal bij. De onzekerheid of de regels weer eens veranderd worden is nu gelukkig weg. Nu kunnen we gewoon onbeperkt hier blijven.

We zijn helemaal klaar voor onze komende boekingen vanaf 1 februari en verheugen ons om hen al het moois van de bush te laten zien !

Leave a Reply