april 2019

De bouw van het nieuwe huisje van Silias en Monica gaat on Afrikaans vlot. Nu er een beetje vorm in begint te komen zijn ze allebei heel enthousiast over hun nieuwe kamer. De buitenkeuken is ook klaar en wordt afgelopen week officieel in gebruik genomen. Dat wil zeggen dat Monica kookt voor ons allemaal en dat wij bij hen gaan eten. Ze vinden het eerst maar heel raar om met ons aan tafel te zitten maar vooral Monica is apetrots dat we in ‘haar’ keuken komen eten. Zelfs Silias zet z’n pet af voor het eten en Monica bidt hardop om te bedanken voor de nieuwe keuken 🙂 Zoals je op de foto kunt zien zit er geheel op Afrikaanse wijze nog plastic op de magnetron. Dat haal je er pas af als het er goed ingebrand is natuurlijk…
Eerder deze week was ik iets minder trots op Monica toen ze mijn 2e sinaasappel pers kapot had gemaakt. Eerst had ik zo’n mooi retro ding die ze met brute kracht uit elkaar had geduwd. . Nu had ik een mooie, in de keuken passende, felrode smegg. Het sinaasappel seizoen is nog maar net begonnen dus geeft nog niet veel sap. Maar Monica duwt net zolang blijkbaar tot er wéll sap uit komt. Oftewel de motor doorbrandt dus. TIA !

De vleermuizen zijn eindelijk écht verjaagd met het spannen van dat gaas waar ik eerder over schreef. Wat dat bedrijf dan weer niet had gemeld is dat ze alle nageltjes in de waterdichting hebben geslagen op het dak. Daar kwamen we pas na de volgende regenbui achter. Dus hebben we het busje van de waterdichting weer over de vloer. Het was de afgelopen weken toch weer raak met busjes op het erf. We bleven altijd maar problemen houden met de waterzuivering en nu bleek dat dit vanaf het begin niet goed is opgezet. Dus wordt het hele systeem opnieuw opgebouwd en werkt het allemaal super én hebben we ook nog eens water wat vergelijkbaar is met wat uit de supermarkt komt.

Jammer genoeg is er de laatste 2 maanden maar af en toe wat regen gevallen bij ons en we blijven daarmee ver achter bij de omringende parken. Maar ook daar gaat dit voor het vierde jaar op rij de boeken in als een mager jaar wat regen betreft. Het gras begint al echt geel te worden en je ziet het niveau van de dammen lager worden . Wel gaan wij komende week een solar pomp systeem aan laten leggen wat 4000 liter water per dag uit onze oude waterput in de grote dam pompt. Zo hopen we de dieren ook van de winter een beetje hier te houden. Het is de laatste weken heel wisselend. Soms zien we een paar dagen ‘niks’ om dan opeens weer 3 dagen op rij de wilde honden én alweer parende leeuwen te hebben. Dat moet binnenkort cubs opleveren !

Met die andere wilde hond gaat het prima. Ze weegt inmiddels 21 kilo, ik ga iedere week met haar naar de hondenschool en Patrick maakt er natuurlijk weer een prinses van die alles mag 🙂

De Klaserie en nog een paar andere private nature reserves om ons heen hebben onlangs besloten om alle neushoorns te ‘de-hornen’ in de hoop dat het stropen nu wel stopt. Dit project is 2 weken geleden afgerond en we zien de eerste neushoorn zonder hoorn. Een raar gezicht maar beter zonder hoorn dan dood natuurlijk.

De herfst is duidelijk begonnen op Ximuwu. Niet zozeer qua temperatuur maar het blad begint al volop te vallen en zelfs onze Baobab is in tijd van 2 weken helemaal kaal. Maar ook zonder blad vind ik het een pracht exemplaar. De avonden worden wel wat frisser en dat is juist heerlijk om wat eerder te gaan rijden. Dat moet ook wel want inmiddels gaat de zon hier om kwart voor 6 al onder ! Monique bedenkt dat het juist nu weer eens een mooi moment is voor een diner in de bush nu het ook nog eens volle maan is. De lange broek weer eens aan en Monique kookt op het gas stelletje een heerlijke pasta Dat brengt voor ons alle 4 mooie herinneringen boven aan de tijd dat we begonnen met kamperen op het Afrikaanse continent. Zeker als we niet eens zo ver bij ons vandaan de leeuwen horen en een nieuwsgierig wildebeest vlak bij ons komt staan.

Wij maken ons op voor het volgende bezoek; Peter en Ilse komen gezellig een weekje langs en Ilse omschreef het verwachte programma op Ximuwu als volgt : eten/feesten/beesten/bubbels/vliegen/Nobu knuffelen.
Ik denk dat het vrij aardig klopt !

Leave a Reply