juni

Het is inmiddels echt winter in Hoedspruit. Dat kun je ook wel zien aan de hoeveelheid dieren die langs komen bij ons huis en de grote dam naast de airstrip. Eigelijk rijden we vaak niet veel verder dan in een straal van 1,5 kilometer om het kamp. Daar gebeurt toch alles. Op een avond zien we de groep leeuwinnen met welpjes liggen als er een grote groep olifanten aan komt stappen om te drinken. In eerste instantie ben ik vooral bezorgd om die paar kleine olifanten in de groep. 8 leeuwinnen kunnen toch wel wat zou je denken. Het tegenovergestelde gebeurt juist. Eén voor één verdwijnen de leeuwinnen met hun jong in de rivierbedding en ze worden later zelfs daar ook uit gejaagd en vrezen we dan juist voor de leeuwen welpjes. Het is ook sinds dat moment dat we nog maar 4 kleintjes hebben in plaats van 5. Maar ja, een week later is het verhaal even anders. We zien toevallig een giraffe met een héél kleintje drinken bij het dammetje wat we vanuit ons kantoor zien. Ik film het nog omdat het ook lang geleden is dat we zo’n kleintje hebben gezien. 

4 dagen later zijn moeder en jong overduidelijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Heel dubbel om te zien hoe de welpjes zich tegoed doen aan dit giraffe jong en 8 leeuwinnen  moeder op liggen te peuzelen. Maar ja… dat is de circle of life !De 48 uur die daar op volgen kunnen we natuurlijk wel naar hartelust filmen en fotograferen. Op zo’n moment bedenk je weer wel hoe bijzonder het is om juist in dit park te wonen. Het is soms wat lastiger om dieren te vinden hier maar je staat dan ook niet met 6 auto’s in de rij zoals in Sabi om de plaats te bekijken. Marcel en Monique zijn dan jammer genoeg precies in Nederland. Het is niet bepaald iets wat we iedere maand zien natuurlijk !

Onze speurtocht naar materialen voor het nieuwe huis gaat intussen lekker door. We vliegen samen naar Johannesburg om bij ramen en marmer te gaan kijken en vliegen ook naar Skukuza voor een afspraak met een mogelijke leverancier. Daar heb ik een half uur na de landing 15 gemiste oproepen van verschillende nummers. Op de radio was begrepen dat ik naar Kruger International ging ipv Skukuza. Omdat ik daar niet was aangekomen is de search & rescue geactiveerd !

Daarna staat nog een kort reisje naar Nederland op het programma. Sowieso voor de vaccinatie ( want die krijgen wij als niet resident hier waarschijnlijk pas in 2023 ) en een bezoekje aan Spanje, waar we ons huis hebben verkocht. De planning is 2 weken Europa maar het aantal besmettingen schiet hier weer omhoog. Met de lange lockdown van vorig jaar nog vers in het geheugen nemen we geen risico. We handelen alles af wat persé moet en vliegen 8 dagen later al weer terug. Meteen worden er nieuwe maatregelen aangekondigd zoals weer een avondklok vanaf 9 uur, restaurants dicht en natuurlijk weer een nieuw alcohol verbod. Voorlopig blijven de grenzen – behalve die van de provincie Gauteng – nog open. 

Patrick heeft intussen zijn website af en is sinds kort ‘in de lucht’. Ontzettend veel werk geweest maar ik vind dat het resultaat er mag zijn ! Voor wie het nog niet heeft gezien : www.ximuwu-pictures.com 

De tuin is na 4 jaar nu echt een droom. Vooral in de winter bloeien de meest prachtige bloemen in de Aloë Vera en dat trekt ook  veel vogels aan. De Canon staat daarom de hele dag op een statief op stand-by. 

De droge winter komt ook wel met een gevaar. Zeker nu het gras na de vele regen van afgelopen zomer nog zo hoog is. Er werd in ons reservaat al eerder voor gewaarschuwd en afgelopen week is het raak in een nabijgelegen reservaat als een grote brand uit breekt. De lokale buurtwacht doet een oproep en massaal wordt er geholpen om te blussen. Als een soort ramptoerist vlieg ik er samen met Monique de volgende dag overheen. Dramatisch om te zien. Maar gelukkig is het vuur na een dag onder controle. Gisteren is de bouwploeg gearriveerd om te starten met de nieuwe kamers voor het personeel. Er komen nieuwe kamers maar ook gemeenschappelijke ruimtes om te koken en tv te kijken enzo.Het is een hele volksverhuizing met een aanhanger vol matrassen, tenten en een tijdelijke douche/toilet ruimte. Ook het nieuwe hek wordt nu  geplaatst. Misschien ook wel zo veilig voor de bouwers want die leeuwen blijven Ximuwu een lekker plekje vinden.

Leave a Reply