4 en 5 oktober Zagora

Vandaag is de dag van papierwerk. Auto’s worden gekeurd en nagekeken op alle benodigde papieren en apparatuur. En briefing voor de race van de komende dagen natuurlijk.
Ze ontdekken wel een probleempje bij Wilson met een lager. Dit onderdeel hebben ze nu net niet bij zich maar er wordt lokaal iets gevonden en Werner sleutelt er nog een iets aan zodat het passend wordt en in de avond lijkt het te zijn opgelost. Nick zit nog tot laat in de avond in het roadbook te kleuren. Door de hevige regen is een groot deel van het parcours veranderd en dat moet natuurlijk aangepast worden.
Toch wel behoorlijk nerveus beginnen ze de volgende dag al vroeg te ijsberen. Ze worden wakker van de eerste motoren die al in het donker van start gaan. Vandaag gaat het eerst over een verbindingsweg en dan pas de piste op. Patrick en Nick starten om 9.30 uur en al een uur later krijg ik een telefoontje: ze zijn terug onderweg naar het bivak. Toch weer het zelfde geluid als gisteren en het wordt steeds erger. En nu zitten ze nog op ‘normale’ weg. Straks de duinen in en dan ziet Patrick al voor zich dat hij afgevoerd moet worden. Beter terug en dan de rest van de dag tijd om een oplossing te vinden. Om 6 uur kunnen ze test rijden mét een nieuw voor differentieel er onder en nu zou het echt opgelost moeten zijn. Gelukkig in deze rally mag je gewoon de volgende dag opnieuw starten. In de Dakar zou je meteen naar huis kunnen. Natuurlijk tellen ze niet meer mee voor het algemeen klassement maar dat was toch al niet het plan ☺ Naar de finish rijden en lekker mee kunnen doen. Maik en Peter worden heel mooi 12e en 14e vandaag en hebben een super eerste dag gehad.
Dus…vandaag heel erg hopen dat het probleem écht is opgelost en dat ze nu wel de duinen in kunnen tussen al dat grote spul!

Leave a Reply