Dagboek 4 en 5 oktober van Shumen naar Istanbul en rustdag Istanbul 525 km

De avond in Shumen is nog best leuk. Het restaurant is, net zoals een paar andere ruimtes, kortgeleden gerenoveerd en ziet er best goed uit. Ook het eten is helemaal niet verkeerd en ze doen echt hun best om het ons naar de zin te maken. ’s Morgens gaan we nog naar een ‘kunstwerk’ wat net boven Shumen staat. Dit is dan ook het enige wat deze stad te bieden heeft. Het is vooral veel beton om het kort te houden 😉 . We gaan dan op pad richting Turkse grens. Het eerste stuk is prima asfalt, dan komen we aan de zwarte zee en we stoppen in het plaatsje Tsarevo. Het is goed zoeken maar dan vinden we toch iets wat acceptabel is om te lunchen en het eten is verrassend goed en het meisje wat ons helpt ook verrassend vriendelijk. Dan gaan we het binnenland in over een lekkere hobbel en kuilen weg. Maar…daar heeft de Toy geen last van natuurlijk. Zo kunnen we nog eens testen of alles wel goed vast zit. Bij de grens aangekomen verwachten we wel dat dit even tijd neemt maar niks is minder waar. Ook hier weer heel vriendelijk en in no time staan we in Turkije. Alweer een nieuw land voor ons allebei. Super goed asfalt brengt ons in korte tijd tot vlak voor Istanbul. Als de navigatie aangeeft dat het nog 25 km naar het hotel is lijkt het toch of we al in Istanbul zijn. Wat een gigantische grote stad is dit zeg. Zonder veel problemen komen we aan in het park Bosphorus hotel. Ziet er prachtig uit en we drinken iets in de bar wat uitzicht heeft over de Bosporus. Heel mooi. JW heeft een tafel voor de groep geboekt bij Topaz restaurant. Ook hier een super zicht over de stad en een 7 gangen menu. De volgende morgen bij het ontbijt lijkt het echter wel of je bij een all inclusive terecht bent gekomen. Zo druk, niet normaal. Het blijkt een feestdag hier te zijn en iedereen lijkt om 10 uur bij het ontbijt aan te komen. We staan met een bord te wachten tot er een tafel vrij komt in dit grote restaurant. Je hebt totaal geen idee dat dit hotel zo groot is als je naar je kamer gaat want daar is het juist heel rustig. Hier totaal nog niet verwacht maar bijna alle vrouwen zijn gesluierd en/of dragen zelfs een niqaab. Dan maar snel de stad in. We zitten op een prima locatie vlakbij het Taksimplein en kunnen daar meteen op de bus stappen. Lekker weer, graad of 20 en onze eerste stop is de blauwe moskee. Er staat er rij van 2 uur maar als je een gids neemt ben je binnen 2 minuten binnen. Wel heel apart om hier binnen te zijn. Na Mekka is dit de grootste moskee ter wereld. Schoenen uit, sjaaltje om het hoofd ( gelukkig had ik hier aan gedacht vanochtend ) en onze gids maakt een paar foto’s voor ons op plaatsen waar wij dan weer niet mogen komen maar alleen toegankelijk is voor mannen die hier komen bidden. We maken de tour verder in de stad en gaan nogmaals naar de Aziatische kant over de Bosporus brug. Prachtige, indrukwekkende stad waar we zeker nog eens terug komen want een dag is echt te kort.

One Comment

Your Name

oktober 7th, 2014

Lieve Patrick en Elly,

Geweldig dat Istanbul! ook wij hebben er genoten en willen nog wel een keer terug. Samen???

Heerlijk om weer mee te genieten door de leuke verhalen.

Liefs uit Polen!

Leave a Reply