Van Sainshand naar Erenhot, China 225 km

Het is maar -12 als we bij de auto komen maar de snijdende wind maakt dat het -30 voelt. We hebben echt alles aan maar hier is niet op aan te kleden. En weer doet de stand kachel het niet. Hier balen we echt van. Twijfelachtig start de auto, maar hij doet het gelukkig. 225 km te gaan tot aan de grens en alles is splinternieuw asfalt. Om 9 uur gaat de grens open dus we zijn precies op tijd. Mongolië uit gaat redelijk vlug en ook aan Chinese kant gaat het in eerste instantie vlot. Alles met een uniform aan is hier heel vriendelijk en ze willen allemaal in onze auto’s zitten en foto’s maken. Erg leuk en helemaal niet verwacht. Paspoorten zijn ook gestempeld om 12 uur. En dan, net zoals Mongolië in is de man die de auto’s goed moet keuren nergens te vinden. Ook hier nog steeds ijzig koud dus we staan lang te wachten op een parkeerterrein met draaiende motoren. On half 3 wordt besloten om onze auto’s hier achter te laten, spullen voor vannacht mee te nemen en onze gids wordt gebeld zodra de auto’s vrijgegeven worden. Afscheid nemen van Mongolië dus. Een geweldig land om offroad te rijden, vriendelijke mensen maar de geur van schapenvet en de smaak van het eten ( ook schapenvet ) zullen we de rest van ons leven niet meer vergeten! Je had gelijk John Kamp :) Als we Erenhot binnen rijden met een taxibusje houden we ons hart vast voor het hotel. Wat een achterbuurt hier. Maar het valt alles mee, prima bedden en zelfs een eigen badkamer. We gaan iets eten in de buurt en van May heeft Patrick een paar Chinese tekens gekregen wat we moeten bestellen. Dat lukt prima. Behalve dat Patrick denkt dat ze kipfilet krijgen en dat het alleen maar kippenvoetjes zijn lijkt wel. Het is alleen maar botjes. Dus Martin is niet echt blij Maar verder heel lekker en eindelijk weer iets fatsoenlijks te eten. Om kwart over 5 worden de bestuurders dan opgeroepen om naar de grens te gaan en we krijgen een Chinees kenteken en allemaal een Chinees rijbewijs. Geweldig! Om half 8 dan eten met de groep in het hotel en ook dit is prima geregeld door gids Michael. Iedereen zit te smullen en je ziet Patrick helemaal opfleuren. Zelfs z’n verkoudheid wordt spontaan minder ;)De komende 10 dagen zijn we in China, dus dat komt wel goed.

Leave a Reply