Erenhot Datong 460 km

De enige die de sms heeft gemist gisteravond is Alphons dus hij moet vanochtend om half 9 zijn auto halen. Vindt niemand erg om verplicht uit te slapen. We vertrekken dan in colonne rond half 10 richting Datong. Je mag hier niet alleen rijden en dit land heeft voor de organisatie de meeste moeite gekost om alles te regelen. Verplicht 2 gidsen maar heeft ook voordelen. Hij regelt echt alles en vertaald waar nodig. Er loopt een kaarsrechte, saaie maar hele goede asfaltweg naar onze bestemming van vandaag. Het is nog steeds ijzig koud maar de vooruitzichten voor Beijing overmorgen zijn al iets beter. In ieder geval overdag boven nul. Je kunt hier trouwens in China diesel krijgen aan de pomp die tot -20 gaat en de andere tot -35. Zal hier nog wel serieus kouder worden de komende 6 weken. De diesel kost hier rond 1 euro, terwijl Mongolië en Rusland zo rond de 0,75 per liter was. Iedereen klaagt over de kou en verheugt zich op de komende weken. Gisteren precies op de Grens met China ging onze teller op 10.000 km. Onvoorstelbaar dat we al zo ver zijn. Deze fantastische weg is zo leeg dat Joe terecht opmerkt dat het sinds de oliecrisis in de jaren 70 hij het niet meer zo stil op een snelweg heeft gezien. Alles is hier in China voorbereidt op groei. Alles is zo groot, tankstations, restaurants langs de weg, alleen is er nog bijna niks open, maar dat is ook niet zo raar met nu nog maar zo weinig verkeer. Maar dat zal de komende paar jaar vast veranderen. Big brother is hier volop aanwezig, je gaat constant op de foto. En niet alleen voor snelheidscontrole. We tuffen lekker door en zijn dan rond kwart voor 4 bij de grotten Yungang. Daar brengen we een bezoek aan. Erg mooi om te zien. Dan door naar het hotel achter de gids aan. Valt nog niet mee om in een stad te rijden met 17 auto’s. Maar gelukkig hebben wij hier wel navigatie. Hotel ziet er super uit, iedereen is helemaal blij. Van ons laatste geld in Mongolië van Lex en Els kopen we nog een flesje champagne en dat gaat er prima in. Bedankt voor dit envelopje!

Leave a Reply