mei 2020

Onze rattenvanger van Hamelen is weer helemaal in zijn element de laatste tijd. 34 stuks zijn er gevangen met een door Silias bedacht systeem. De val met pindakaas en nog iets mag pas laat in de middag gezet worden en iedere dag op een andere plaats. Anders wordt dit vallennieuws doorgeven aan zijn broers krijgen we te horen. Ik moet eerlijk zeggen, de tactiek van Silias werkt wel en iedere morgen komt hij samen met Cassius gewichtig aangestapt om vervolgens trots de buit en de totale score te tonen.De muizen zijn bij ons inmiddels uitgeroeid, de vallen zijn verplaatst naar de buren waar volgens de kenner nu een ‘family of five’ achter het keukenblok zit. Ook wordt er weer een cobra gevangen, net op tijd voordat Nobu gaat wandelen gelukkig.

Nobu vindt de lockdown die inmiddels 9 weken aan de gang is geweldig. Niemand de deur uit en dus volop aandacht van iedereen. Ook het personeel mag nog steeds niet naar huis of liever gezegd niet meer terug het reserve in en in deze tijd van weinig banen wil niemand dit risico nemen. 

De versoepeling komt niet echt op gang en ook de toespraak van de president laat lang op zich wachten en wordt meerdere malen verzet. Vorige week wordt dan toch eindelijk met ingang van 1 juni level 3 aangekondigd maar ook dat gaat weer met de nodige verwarring gepaard. Wel drank, geen drank, wel tabak, geen tabak, het  wisselt met dag en met de minister.En de woede van de gemiddelde Zuid Afrikaan neemt met de dag toe. Het land moet open, er moet geld verdiend worden !

Ook in de supermarkt merk je nog steeds dat er aan gekke dingen steeds een tekort is. En ook bij de apotheek zijn er geen sterke pijnstillers meer te krijgen die Patrick jammer genoeg juist weer zo hard nodig heeft.

Patrick is inmiddels bezig  met een online cursus photoshop en doet de gekste bewerkingen met foto’s. Bizar om te zien wat daar allemaal mee kan en hoe je dus vaak voor de gek wordt gehouden in tijdschriften.

Inmiddels vlieg ik weer wel ! Ian brengt me op een idee dat een kennis van ons voor een naastgelegen reserve, vrijwillige inspectie vluchten uitvoert en dat dit misschien voor mij ook iets is. Klaserie is natuurlijk inmiddels volledig zonder inkomsten gekomen vanwege het uitblijven van foto- en jacht toerisme dus zij zijn blij met mijn aanbod en de volgende dag heb ik al een vergunning op zak. Marcel is vrijwillige ranger bij Klaserie en hij gaat meteen mee als spotter. Wel even wennen zo laag en langzaam vliegen  (600 ft  boven de grond, 2e stand flaps en 85 knopen voor de liefhebbers ) Maar zo kun je wel goed de dieren en eventuele ongewone dingen zien.Nu niemand echt iets bijzonders te doen heeft heb ik al snel een aantal mensen die mee willen als ‘spotter’ en zo heb ik gelukkig al weer 8 uurtjes in het logboek. Patrick ook blij want ik schijn een stuk gezelliger te zijn als ik kan vliegen 🙂 Al bij het derde vluchtje heb ik een lekke band dus Ian moet langs komen voor een reparatie. Hij heeft een vergunning om essentieel werk te doen en zo kan hij meteen blijven om te eten en een rondje op de quads te rijden. Want bezoek zit er natuurlijk ook al 9 weken niet in. 

Morgen mag dan eindelijk wel het personeel naar huis en ik snap dat ze dolblij zijn. Sinds begin maart zijn ze hier en ze kunnen niet wachten om hun familie te zien. Monica ziet er toch zoals altijd het positieve van in. Ze heeft al die tijd ook geen geld op kunnen maken en juist extra verdiend de laatste 3 maanden dus ze denkt dat ze nu genoeg heeft gespaard om een huisje voor zichzelf en haar zoon te kopen. Ze woont nu nog altijd met haar moeder en zus samen. Verder ziet het er nog somber uit hier. Je mag ook in level 3 nog steeds niemand op bezoek hebben, niet buiten de provincie reizen en ook restaurants, hotels  en kappers e.d. blijven allemaal nog dicht. Wél mogen de kerken open met maximaal 50 man. Wie de logica ziet ?

Vanzelfsprekend ligt ook het internationale verkeer nog stil en de laatste week hebben we veel nagedacht wat wijsheid is.Patrick heeft dringend een zenuwblokkade nodig maar de arts in Kaapstad mag nog niet werken. Met zo’n medische verklaring zouden we wel naar Kaapstad mogen reizen maar het is niet duidelijk wanneer hij wél weer mag werken. Daarbij heeft Patrick zo’n goede ervaring gehad de laatste keer in Nederland dat hij dat sowieso liever wil.Het is ook een beetje onrustig in Kaapstad dus dat nodigt ook niet echt uit. Nog net voor de lockdown heeft Patrick een nieuw auto gekocht in Kaapstad. Arjan heeft gezorgd voor de aflevering maar op deze voortgang gaat het nog wel even duren voordat wij in die auto kunnen rijden!

Dan wordt er gisteravond een nieuwe repatriëring vlucht  bekend gemaakt door KLM voor 5 juni en die boeken we dan toch maar. Het is niet bekend wanneer we weer terug naar Zuid Afrika mogen en in het nieuws wisselt  het van tussen een paar weken en een paar maanden. Alhoewel ik me dat laatste echt niet kan voorstellen. Gezondheid gaat nu voor en daarom landen we zaterdagochtend in Amsterdam voor nog onbepaalde tijd.

Leave a Reply