januari 2019

Nog net voor oud en nieuw zijn we allemaal weer terug op Ximuwu. Marcel en Monique zijn 3 weken in Nederland geweest en aangezien we zo gewend zijn om vroeg naar bed te gaan redden we het alle 4 nauwelijks om tot 12 uur wakker te blijven !
Heerlijk om weer terug te zijn. Het blijkt toch dat we Kaapstad meer als vakantie zien maar thuis is toch écht Ximuwu. Hier zijn we het meest op onze plaats ( en dat echt niet alleen vanwege dewup 🙂 )
D-EWUP zal trouwens binnenkort z’n registratie kwijt raken want na 1,5 jaar blijken toch het ZA onderhoud en de Duitse punktlichtkeit het niet helemaal met elkaar eens zijn. De vraag is nog een beetje hoe en wat maar m’n wuppie zal dus een nieuw koosnaampje moeten krijgen.
De Zuid Afrikaanse vlieg autoriteiten maken er momenteel sowieso weer een puinhoop van. Met regelmaat worden kleine concurrerende maatschappijen met onduidelijke redenen aan de grond gehouden en tegen gewerkt. En het lijkt vooral dat SA Airlines, het staatsbedrijf hier achter zit. Op onze laatste vlucht tussen Kaapstad en Hoedspruit bleek dit maar weer eens. Wij zitten aan boord klaar voor vertrek als de captain omroept dat we ‘wat vertraagd’ zullen zijn omdat er geen juiste towbar voor dit vliegtuig beschikbaar is. Nu ben ik geen airliner piloot maar het hele platform is vrij zie ik om zo de taxiway op te draaien, maar om hen dwars te zitten ( hoor ik van de captain als ik dit ga vragen in de cockpit ) krijgen ze geen toestemming om dit te doen en vertrekken we pas 3 uur later nadat iemand een passende towbar heeft gevonden of gelast ?! die ons toestel 2 meter naar achter duwt. Tja dit is ook Afrika ! Maar wij vinden het vooral vervelend voor alle toeristen aan boord die zo weer een onnodig slecht beeld van Zuid Afrika krijgen. Na de water problemen van vorig jaar kan het land juist wel wat extra toerisme gebruiken of in ieder geval een beter imago.

Wat ook Afrika is zijn de steeds duidelijkere signalen dat bepaalde landonteigening aanstaande is. In de media wordt dit breed uitgemeten en voor wie het maar half leest lijkt het dat de locals een stuk grond op kunnen stappen en kunnen zeggen: dit was vroeger van mijn familie en daarom is het nu van mij. Niet helemaal waar natuurlijk maar het geeft wel de nodige onrust en lijkt vooral met de verkiezingen te maken te hebben die dit jaar zijn. Hopelijk komt de rust snel weer terug en leidt het niet tot dramatische toestanden zoals in Zimbabwe.

Silias staat op nieuwjaarsochtend om 6 uur al bij ons voor de deur gewapend met gasmasker op want nu hebben we weer een wespennest zitten achter de olifant aan de muur. Ook de vleermuizen blijken lastiger buiten te houden dan gedacht en een team van pestcontrol is nu al 2 weken bezig om langs de hele dakrand dubbeltjes gaas te spannen zodat ze niet meer naar binnen kunnen kruipen. Geen wonder dat het zo lang duurt want in plaats van zo’n nietjes pistool aan te schaffen wordt ieder krammetje nog met een hamer de muur ingeslagen. Nou ja goed voor de werkgelegenheid zullen we maar denken.

Ik besluit heel onverwacht een ticket te boeken naar Nederland voor een klein weekje om mijn moeder te verrassen voor haar verjaardag. De verrassing is erg geslaagd en ik heb een hele leuke tijd en voor wie wel eens bij ons is geweest weet hoe vol ik het programma altijd maak 🙂 Nou dat doe ik ook voor mezelf dus het is overvol met etentjes en gezelligheid !

Patrick gaat ondertussen volop verder met fotograferen en dat blijkt verslavend te zijn. Als je hem zoekt zit hij in het ‘kantoor’ om zijn foto’s te bewerken. Dat is sowieso een hele fijne plaats om midden op de dag te zijn met de airco aan want sommige dagen is het bizar heet met gevoelstemperaturen tot 50 graden !

Wanneer ik terug kom uit Nederland is net onze nieuwe gameviewer geleverd en die rijdt super. We zitten een stuk hoger en hobbelen veel minder wat voor de hernia van Patrick natuurlijk stukken beter is.
Ook wordt na 8 maanden de laatste aanhanger geleverd waar de SSV op kan. Zo kunnen we hopelijk met al het speelgoed richting de bergen. Precies op tijd want over een paar dagen staan Leo, Bianca, Maarten en Ella op de stoep om 2 weken te genieten in Kaapstad en Ximuwu . Super veel zin in !

Leave a Reply