17 september van HTZA naar FWCL

We hebben een heerlijke dag in Zanzibar. Perfect plekje, super eten, lekkere wijn en ook Patrick vindt de verhalen van James geweldig. Wat kan die man boeiend vertellen, heerlijk om te horen wat hij allemaal al heeft beleefd. Er blijkt tijdelijk geen Avgas beschikbaar te zijn in Beira, onze volgende geplande stop. Dit horen we gelukkig gisteren al van Dimitri en hij maakt een nieuw plan. We kunnen wel tanken in Pemba maar voor onze nachtstop is eigenlijk Blantyre, Malawi de beste optie. En dan is Pemba wel weer ver omvliegen. We besluiten daarom nog voor een lange vlucht te gaan van bijna 700 NM en zonder stop naar Blantyre te vliegen. Ik zie dan al op de weersverwachting dat we de eerste 100 NM behoorlijk tegenwind hebben. Daar waar we juist nog iets van de kust willen zien. We tanken dus toch maar goed vol en ook Fokkie gaat vol want we hebben wel 5 uur te gaan. Gelukkig weer een langer runway en een prachtig zicht over het eiland. Wat een sprookje hier. We vliegen 45 minuten langs de kust op 500 ft maar dan vragen we toch al snel een klaring aan om hoger te gaan. Daar werd namelijk minder wind verwacht. Het is een rare gewaarwording nu we eenmaal de evenaar zijn gepasseerd dat wind op hoogte juist krimpt terwijl dit ten noorden van de evenaar juist ruimt. Vandaag komt dat heel goed uit want nu komt hij meer van opzij en wanneer we koers zetten naar zuidwest wordt dit alleen maar beter. Wel zie je heel duidelijk een inversie en wij zitten daar steeds tegenaan. Beetje hobbelig en weinig zicht. We beginnen dan maar vast het vliegplan voor morgen aan te passen omdat we nu ook via een andere plaats Zuid Afrika binnen zullen komen. Wel een momentje hoor om Ximuwu ( wat Kevin al héél lang geleden in de Garmin heeft gezet ) nu toch echt als bestemming te gaan selecteren! Vandaag weinig contact op de radio maar zolang als je je opgegeven vliegplan volgt gaat het prima. Hier is zo weinig te beleven en ligt alles zover uit elkaar. Als er dan ook nog wat bergen tussen liggen duurt het soms heel lang voordat je contact krijgt. Nou we krijgen wel contact met Blantyre en er zitten nog 3 airliners in de TMA. Ze hebben hier duidelijk geen radar want constant word je naar je positie gevraagd. Het zicht is volgens de toren 4000 m en dat is ook wel te merken. Waar ik deze week nog veel plezier had in een instrument approach vind ik het nu ik buiten weinig tot niks zie wel wat minder… James blijft echter rustig als altijd en verliest de controle nooit. Op het laatste moment wordt onze verwachte nadering dan natuurlijk ook nog een keer gewijzigd en wordt het voor mij in Ider geval toch nog wel spannend 🙂 Er zijn ook gewoon bergen van 6000 ft om je heen. Uiteindelijk niks aan de hand en een prima landing met wel veel wind op kop. We komen dan totaal ongepland alweer in een hotel waar we eerder waren. Nooit gedacht dat we deze reis in Malawi zouden komen. Wel een land waar we erg mooie herinneringen aan hebben met hele vriendelijke mensen maar ook hier is weinig tot niks veranderd.
Wat een raar idee dat we morgen nu echt op onze eindbestemming aankomen en kan niet wachten om morgen rond 2 uur de wielen aan de grond te zetten op Ximuwu !

One Comment

Wim kardux

september 19th, 2017

Hoi. Net weer je verhalen gelezen. Geinig dat je naar Blantyre moest vliegen want ik woon zelf ook in Blantyre maar dan wel in Scotland. Veel plezier in Afrika

Leave a Reply