Van Tanger naar Mhamid 15 – 19 april

Het laatste bericht kwam van vlak voor de boot naar Tanger. Nou, dat ging allemaal heel vlot. Waar later bleek dat anderen tussen de 24 en 48 uur over de grens hadden gedaan waren Nick en Patrick in 1,5 uur Marokko binnen! Ze zijn eind van de middag in het eerste bivak en er zijn al behoorlijk veel deelnemers en zeker al veel auto’s aanwezig. De mannen zijn zwaar onder de indruk van wat een groot spul hier staat. Patrick stuurt me letterlijk dit bericht: ‘ El, Wat doe ik hier met de Toy? Ik voel me net of dat ik met m’n pingpongbadje naar Wimbledon ben gekomen ‘ ☺ Vooral de vrachtwagens zijn blijkbaar enorm imposant. Het is een leuk weerzien met veel bekenden van de HAT natuurlijk en met mensen van eerdere reizen met Carchallenge. Donderdag is dan de keuring en de sfeer is super in het bivak. Vrijdag gaat het dan echt van start en de eerste etappe is meteen een hele lange. 660 km van Fez naar Boudnib. Het is een prachtige etappe over gravel, droge rivierbedding, zand enz. De hele weg trilt alles enorm en de snorkel van de toy is weer losgekomen. Ook de sluiting van de motorkap is wederom kapot. Iemand anders in hun groep heeft een kapotte voor en zijruit en dit wordt allemaal ’s avonds weer opgelost door de mannen van de HAT. Die hebben dat soort ‘noodruiten’ gewoon bij zich. Patrick klinkt ontzettend enthousiast steeds en ze vinden het een gewéldige ervaring. Maar de Raid klasse waar zij in rijden is ook prima voor nu. Als ze ooit een stapje verder willen zal het met een ander auto moeten. De Toy is eigenlijk écht veel te zwaar voor dit soort ritten. Maar…lol hebben ze volop! Dag 2 gaat van Boudnib naar Merzouga in het zuiden van Marokko, langs de Algerijnse grens. Hier komen de eerste mooie duinen al en ze zijn allemaal al redelijk vroeg binnen met nog meer prachtige verhalen over hoe ruig en vooral hoe hard hier alles rijdt. Wederom zijn het de vrachtwagens die de meeste aandacht krijgen. Blijkbaar zo’n geweld die dingen! Vandaag staat dan ook de tracker van Nick en Patrick aan en kunnen we iedereen volgen op de website van libya-rally.com. Echt leuk om te zien. Die nacht zitten ze dan wel in een zandstorm en zo te horen doet niemand een oog dicht. Alles is verder perfect geregeld. Ze zijn met ongeveer 400 man in zo’n bivak en alles is dik in orde. Prima eten ’s morgens en ‘s avonds en onderweg bij een controlepunt krijgen ze zelfs lekkere verse broodjes. Dag 3 is van Merzouga naar Mhamid en dit komt mij ook bekend voor. Ooit de eerste testrit die wij gemaakt hebben met de Toy voor de Afrikareis ging hier heen en Mhamid was toen ons verste punt in Marokko. Mooie zandduinen en die krijgen ze ook volop vandaag. Maar er is ook veel water gevallen dus ze rijden ook regelmatig door water. Op een bepaald moment zie ik ze heel lang stil staan op 1 punt en vermoed ik dat ze problemen hebben. ’s Avonds blijkt dat ze er vrij lang over hebben gedaan om juist iemand anders uit het drijfzand te helpen! Gelukkig doet de Toy het tot zover prima. Ook vandaag is er weer een zandstorm en er wordt zelfs overwogen om de route te veranderen door de organisatie. De Raidklasse wordt het laatste stuk wel via een andere weg geleid. Peter en Ilse rijden een super rit vandaag in hun Can Am en ze stijgen 10 plaatsen in het klassement. Héél knap! Joe rijdt vandaag met z’n auto mee op de auto van Wouter want zijn onderdeel voor de Landrover moet nog binnen komen ( iets met de koppeling ) Om 10 uur zien we nog steeds auto’s rond rijden dus dit is wel een heftig dagje. Patrick belt dan rond die tijd : El…kun jij een hotelletje zoeken voor ons? Volgens de organisatie zit alles vol want iedereen heeft dit al lang van tevoren geboekt. Na 3 nachten tent in een zandstorm klinkt een hotelletje natuurlijk wel aantrekkelijk. Gelukkig vind ik nog een kamer in Chez le Pacha waar wij toen ook hebben geslapen. Zo’n leuk, typisch Marokkaans ding. Ik krijg ’s nacht hele blije berichtjes én foto’s van de eerste dagen!

Klik hier voor de kaartweergaveKlik hier om terug te gaan

2 Comments

Your Name

april 20th, 2015

Gaaf om te lezen!
Have fun boys!

Glynis

angelique

april 20th, 2015

Wat verwoordt je het allemaal weer levendig! Zo leuk om te lezen en te volgen, zeker deze keer is het voor onze familie extra spannend! De Toy staat toch zijn mannetje in het grote geweld!Ik wacht op het volgende verslag en nog meer foto’s..!!

Leave a Reply