Dagboek 17 december van Jishou naar Guillin 530 km

Het hotel is niet geweldig maar altijd beter dan die vlooienhut in Mongolië. Het ontbijt is echt volledig Chinees en Patrick zit al weer te smullen van z’n soort bami 😉 Ik weet dat ik nog 4 crackers en een beetje kaas heb in de auto dus dat komt goed. De eerste 130 km wordt toch snelweg vandaag. Eerst was het plan om alle 550 km binnendoor te rijden maar een aantal mensen klaagt dat we steeds zo laat binnen zijn en te lang in het donker moeten rijden. De afslag die wij moeten hebben is dicht dus we moeten dan alsnog ver omrijden en heeft dit stuk snelweg qua tijd niet veel gebracht. Wat wel leuk is dat we door Hiaihua komen. Een stad waar wij nog nooit van hebben gehoord maar blijkt wel meer dan 1.000.000 inwoners te hebben. Prettige chaos hier weer met het verkeer, Patrick moet een paar keer flink vol op de rem om plotseling stilstaande brommers en auto’s te ontwijken. Geweldig leuk om te zien wat hier allemaal op straat te doen is. Kraampjes met van allerlei zooi maar ook hompen vlees , groente en fruit ligt hier waar maar plaats is uitgestald. De omgeving wordt nu ook eindelijk mooier en vooral groener. Dit is een beetje het China wat we ons hadden voorgesteld. Michael, onze gids, stelt voor om in een stadje onze auto’s te parkeren en even iets te gaan eten. Volgens hem kan dit wel gewoon langs de weg. We zoeken een tentje uit waar iemand met de hand bami staat te maken, geweldig en we bestellen en bakje. Plaatjes aan de muur, dus geen probleem. De Toy staat aan de overkant en daar zien we plotseling heel veel mensen en ook politie bij staan. Michael komt ons in paniek halen en we moeten hier allemaal meteen vertrekken. We zijn blijkbaar in militair gebied en het is verboden voor ons om in dit hele gewest te stoppen. We stoppen even verderop bij een tankstation en dan staat er weer 10-15 man politie bij onze groep. Eerst lijkt het er op dat we helemaal niet verder mogen. Hmm, en dan?? Na een kwartier mogen we toch door maar nergens meer stoppen. Vanaf dat moment staat er in ieder dorp politie en worden we regelmatig ingehaald door politieauto’s om dus te controleren of wij wel doorrijden. Tot zover hadden we nog zo goed als geen politie gezien. Verder doen ze gelukkig niet moeilijk. De rest van de middag kijken we onze ogen uit. Je weet echt niet waar je moet kijken, zo waanzinnig. Zo schoon als trouwens alles langs de snelweg is ( Ze lopen hier constant met een bezem en een hark de boel schoon te houden ) zo smerig is het op het platteland., Alles wat je niet meer kunt gebruiken laat je liggen. Afval, maar ook wrakken van auto’s. Behalve Mongolië is dit de leukste etappe tot nu toe. We hebben nu wel een beeld van hoe het platteland van China is. Het laatste stuk doen we wel weer lang over. Pas om half 9 in het hotel. Wederom een lange maar onvergetelijke dag! Morgen foto’s, eerst slapen nu ☺

Leave a Reply