Dagboek 16 december van Yichang naar Jishou 520 km

Vandaag staat de drie kloven dam op het programma. Eind jaren 90 is besloten om deze dam te bouwen en daardoor zijn ruim 1,5 miljoen mensen noodgedwongen moeten verhuizen omdat hier nu dat stuwmeer ligt. Ze hebben gewoon die hele vallei vol met water laten lopen en deze mensen zijn zonder compensatie moeten verkassen. We moeten hier 100 km voor omrijden vandaag maar willen het toch graag zien. Een andere optie vandaag was de prachtige 99 bochtenweg waar we ons enorm op hadden verheugd maar die is dicht wegens werkzaamheden wordt ons verteld. Vlak voor de dam moeten we weer een nieuwe vergunning halen om dit gebied in te mogen rijden en krijgen we weer een nieuwe plaat achter het raam. Weer op de foto voor de honderdste keer bij weer een nieuw tolpoortje. Je ziet ook steeds op het scherm bij het volgende poortje dat je nummerplaat in beeld komt. Niks gaat hier onopgemerkt in China. Bij de dam gaan we met roltrappen omhoog en hebben we een mooie uitzicht op de dam en het meer. Jammer genoeg wel van ver en van de verkeerde kant zodat je niet echt de diepte kunt zien. Toch wel een indrukwekkend iets om te zien, maar we hadden verwacht er iets meer van te zien. Alles bij elkaar neemt dit toch tot 12 uur voordat we aan onze rit van vandaag gaan beginnen en die is toch bijna 600 km. Eerst weer alles snelweg, maar rond half 4 houdt de snelweg op en moeten we binnendoor. Dan verandert het straatbeeld snel. Veel afval op straat en het verkeer weer een grote chaos. Ze komen hier zomaar met een brommer of auto plotseling tegen het verkeer in dus je hebt minimaal 2 paar ogen nodig om geen schade te rijden. We komen door een stadje en je moet hier echt enorm door duwen om tussen de auto’s te komen. De Chinees is niet bepaald galant in het verkeer. Alles is op het platteland wat minder en als Desiree en ik naar de wc moeten terwijl we wachten op de Z3 staan we opeens bij zo’n goot zoals ze vroeger in China overal hadden. Hier moet je gewoon met z’n allen op een rij boven de goot gaan hangen en van doorspoelen hebben ze hier nog niet gehoord. Wat een lucht daar zeg, maar ja ,je zal maar nodig moeten. We krijgen er in ieder geval de slappe lach van. De weg is hier inmiddels ook weer vol gaten en de Z3 rijdt de bodemplaat weer los. Toch goed dat die erop zit, dat is duidelijk. Even snel weer vast laten zetten en weer door. Het neemt zoveel tijd steeds om op iedereen te wachten; die moet naar de wc, die moet tanken, die heeft wat aan z’n auto, weer een ander is inkopen aan het doen en bestaat een groot deel van de dag uit verzamelen en wachten. Wel erg leuk om weer een stukje platteland te zien hier, want tot zover valt de natuur erg tegen. Het is dan inmiddels weer donker geworden maar de laatste 200 km zijn dan gelukkig weer snelweg. Om 9 uur zijn we in het hotel. Meteen eten en dat is helemaal niet slecht.

Leave a Reply