Van Bayanhongor naar Ulaanbaatar 650 km

Jan Willem vraagt gisteravond wie er nog in is voor nog 1 dagje binnendoor i.p.v. teer naar Ulaanbaatar. 7 teams besluiten mee te gaan waaronder wij. Deze laatste kans willen wij natuurlijk niet missen. Maar, wel om 7 uur vertrekken, dus weer die wekker op 6 uur. Een ontbijt in Mongolië bestaat trouwens overal uit thee, boterhammetje met gebakken ei en boterhammetje besmeerd met jam. Zo staat het al op je te wachten als je beneden komt dus het ei is standaard steenkoud natuurlijk. Maar goed, wel grappig dat ze dit overal hier zo doen. Iedereen nog aftanken en op pad. We moeten even zoeken naar het nieuwe stuk asfalt en via een paar zandhopen vinden we het toch. Eerste 1,5 uur super asfalt. Dan de sneeuw in. Het is vandaag niet zo koud -12 als we beginnen, maar hier zitten we ook nog maar op 1500 meter. Eergisteren met die -29 was ook wel rond de 2100 meter. Het voelt hier nog meer verlaten van alles dan de afgelopen 2 dagen. Je weet natuurlijk vooraf dat Mongolië maar heel weinig inwoners heeft maar pas als je hier rond rijdt ervaar je pas hoe leeg en vooral hoe wijds dit land is. We rijden een track wat Jan Willem al een aantal keren heeft gereden maar nog nooit in de winter. Dan komen we voor een riviertje waarvan we denken dat dit stijf bevroren is. Jan Willem eerst lopend en dan Martin met de Defender van Joe. Bam, meteen er door heen. Niet diep gelukkig. Iedereen ligt in een deuk natuurlijk en hij komt er ook zelf weer uit. Tja en nu? Al 2 uur hebben we geen levende ziel gezien als in de verte een man op een paard onze kant op komt. Hij probeert ons van alles met gebaren uit te leggen en wij volgen hem. Hij rijdt op z’n paard voor ons uit en stopt bij een stuk van de rivier waar het veel smaller en ondieper is. Geweldig!! Zo aandoenlijk! Joe weer als eerste zoals altijd en ook de mini van Jan Willem en de SL van Sjuk en Dieke komt er prima door heen. Dit is echt leuk. Dan nog een paar flinke steile hellingen op en af. Patrick helemaal in z’n element. We komen dan nog langs een heel groot meer wat we al uit de verte hebben zien leggen. Moeilijk uit te leggen hoe mooi. Langs het water staan allemaal koeien, sommige met een soort dekentje op. Verderop zijn ze weer volop aan het ijsvissen. Wat een geweldige dag. Om 3 uur draaien we dan het asfalt op richting Ulaanbaatar, het zit er nu toch echt op. We krijgen nog een sneeuwstorm en flink wat verkeer en rijden pas om 8 uur de stad in. Ramada hotel vandaag. Na de ‘hotels’ van afgelopen week is dit helemaal geweldig. Geen zin meer om meteen met de groep naar het restaurant te gaan dus lekker even naar de lobby bar voor een drankje en een hapje. En dan heerlijk wat slaap in halen van de afgelopen week.

Klik hier voor de kaartweergaveKlik hier om terug te gaan

Leave a Reply