Van Riga naar Pskov, Rusland  280 km

Als we al in bed liggen worden we nog gebeld door Jan Willem dat we toch pas in groep 2 mee moeten. Nou, ook goed. We verkijken ons toch een beetje op de afstand en alleen al om de stad uit te komen neemt 3 kwartier. Maar goed, het laatste stuk zien we nog meer challengers en zijn met het laatste stuk zelfs over een zandweg om 11 uur precies bij deze kleine grens. Slim gezien van Jan Willem om deze grens te nemen en niet de voor de hand liggende grote grens op de A77. Er is werkelijk niemand en je rijdt voor een hek totdat daar op een display je nummerbord verschijnt. Dan mag je naar hokje 1 Patrick rijdt tot net voorbij de witte stopstreep en wil z’n formulieren gaan halen. Nee…terug zegt de Russische mevrouw, eerst je auto voor de stopstreep zetten. Oh oh, dat wordt wat. Volgende hokje paspoorten en visa controleren. Dan weer door naar volgende, autopapieren en auto inspecteren. Na 2 kisten open hebben ze voldoende gezien en staan we 1,5 uur later met stempels in Rusland. Onvoorstelbaar, we hadden hier uren verwacht. Voor douaniers waren ze zelfs bijna vriendelijk. Nou, helemaal blij rijden we Rusland binnen. Klok weer 2 uur vooruit trouwens, dus nu 3 uur verschil met thuis. Nog 50 km naar Pskov en de eerste kennismaking met Rusland is vooral somber. Het is niet eens echt licht vandaag, zwaar bewolkt, af en toe miezer de dan alleen maar van die grijs uitziende blokken beton. Eigenlijk precies zoals ik me Rusland had voorgesteld. Geen feest. We zijn om half 4 in het hotel . Ziet er best goed uit en we besluiten lekker uitgebreid te gaan lunchen naast het hotel. Erg leuk, erg lekker. Vreemde tegenstelling. Doet ons een beetje denken aan sommige landen in Afrika. Buiten somber en arm, in sommige hotels onverwachte luxe. Heerlijk om vandaag niet zo veel kilometers te doen en we doen even een tukkie voor de briefing van kwart voor 8. Morgen de langste etappe van deze rit, naar Moskou 730 km!

Leave a Reply