Dagboek 12 oktober van Hurghada naar Cairo 450 km

Half 8 zitten we al weer in de Toy. We rijden nog even door Hurghada en bekijken nog even de grote complexen hier. De weg is wederom super glad en heel rustig. Vandaag vrijdag en dus een vrije dag hier. Meteen na Hurghada is er ook 200 kilometer niks van toerisme. Enkel een paar boorplatforms en opslag van olie. Wel 200 kilometer voor Cairo komt er een strook van zo’n 35 km langs de zee met alleen maar net nieuw gebouwde, maar nog bijna allemaal onbewoonde complexen. De een na de ander, de een nog mooier dan de ander. Het lijkt wel of we in Spanje zijn, zo veel gebouwen langs het water. Aangezien er nergens een luchthaven in de buurt is gaan we er maar van uit dat dit de buitenhuizen van de rijkere Egyptenaren zijn. 30 km voor Cairo begint dan de ring en het valt eigenlijk best mee. Ja, het is natuurlijk wel chaotisch maar ja we zijn inmiddels ook wel wat gewend. Vlak voor de ingang van de piramides zien wel al weer een Oberoi hotel. Nou, wij meteen de poort door.. Auto parkeren en rondje Cairo doen. Binnen een half uur kunnen we op pad met een gids en chauffeur en wederom zijn we erg onder de indruk. Van dichtbij zijn ze toch wel ontzettend groot hoor! De grootste bestaat uit 2,4 miljoen stenen van gemiddeld 5 ton. Gemiddeld, want de grootste wegen 15 ton! Onvoorstelbaar dat dit ruim 4500 jaar geleden gebouwd is. We bekijken 3 grote en een aantal kleinere en dan ook nog de Sphinx. Erg mooi, zeker de moeite waard. Het is moeilijk om te zeggen wat mooier is, Luxor of Cairo. Dit is erg groot en onvoorstelbaar dat dit door mensen is gebouwd zo lang geleden, maar de details aan de binnenkant van de tombes en paleizen in Luxor is toch ook wel heel fascinerend. Het laatste stuk naar de Sphinx moeten we lopen omdat de weg afgezet is vanwege een tragisch ongeluk. Een vrachtwagen van de politie is door z’n remmen getrapt en is in volle vaart een smal weggetje ingereden. Deze wagen is over een personenwagen gereden en er zijn een aantal doden en een tiental gewonden gevallen. Ook zijn er 3 paarden dood. Als we bij de plaats van het ongeluk komen ligt er 1 paard dood te gaan, maar volgens het geloof hier mag het beest niet afgemaakt worden. Dus die ligt hier al 2 uur op midden op staart te lijden met allemaal mensen er om heen. Triest. Eigenlijk is vandaag onze missie al een beetje geslaagd; we hebben ‘Cape to Cairo ‘ volbracht! De meeste overlanders hebben dit als doel, van de meest zuidelijke stad tot de meeste noordelijke. Maar….wij willen de Toy niet hier op een boot zetten, maar gewoon zelf naar huis rijden en dan is het pas echt geslaagd. Daarom gaan we ook morgen richting de grens met Libie en dan maar hopen dat we de grens zonder al te veel problemen overkomen.

Leave a Reply