Dagboek 10 oktober Luxor

De gids belt al om 8 uur dat ze op ons staan te wachten. Nog een snel ontbijtje en dan de auto in. Een heel vriendelijk vrouwtje is onze gids en een chauffeur die zowaar op normaal tempo rijdt. We gaan eerst naar de westkant van de Nijl. Eerst naar Valley of Kings. Hier liggen 62 farao’s begraven. Jammer genoeg zijn alle tombes behalve 1 ook later weer leeg geroofd.Helaas mogen hier geen foto’s meer gemaakt worden omdat de kleuren in de tombes te veel verbleken van het flitslicht. We krijgen 3 verschillende te zien en het is veel groter als wat we verwacht hadden. Het is niet alleen een begraafplaats maar een compleet ondergronds paleis met prachtige beschilderingen. Het is onvoorstelbaar dat dit al zo lang geleden is gemaakt met bijna geen gereedschap. Dan gaan we naar de Al-Deir Al-Bahari tempel. Ook heel mooi en vooral heel modern uitziend terwijl het toch echt 3400 jaar oud is. Dan is het half 1 en gaan we op aanraden van de gids eten bij een lokaal tentje. Erg leuk en erg lekker Egyptisch eten. Dan gaan we naar de grootste tempel van de wereld volgens onze gids, de Karnak tempel. Groot, niet normaal. Misschien omdat wij, cultuurbarbaren, ons niet voldoende verdiept hebben in wat ons hier te wachten staat, maar we zijn erg onder de indruk van wat we hier zien. Dan nog naar de tempel van Luxor. Behoorlijk kleiner maar niet minder mooi. Het is jammer dat al deze oude gebouwen hun kleur zijn verloren door het zonlicht want anders was het nog veel mooier geweest. Het schijnt dat dit allemaal heel kleurig gedocoreerd was. Op sommige plaatsen waar het daglicht wat minder komt zie je dit nog steeds heel goed. Nogmaals onvoorstelbaar dat dit al zo lang geleden is gemaakt. Om 4 uur worden we terug in het hotel gebracht en we zijn heel blij dat we dit hebben gezien. De beste weg naar Cairo is wat we horen toch via de rode zee. Dus plannen we dan voor morgen maar Hurghada ( misschien een duikje?? ) en dan de dag daarop naar Cairo.

Leave a Reply