Dagboek 3 oktober van Gonder naar Khartouwm 730 km

We worden vriendelijk uitgezwaaid door de manager van het hotel. Vandaag staat El Gedaref op het programma. Weer zo’n 350 km dus goed te doen. Het is maar 12 graden, maar lekker om te rijden. Niet vreemd die temperatuur want we zitten hier nog steeds op 2500 meter hoogte. Een prachtige laatste dag door Ethiopie, wat een super mooi land qua natuur en behalve die ene keer stenen gooien geen slechte ervaringen met de mensen. Na veel haarspeldbochten komen we om 12 uur bij de grens en dan zitten we op 700 meter en is het 33 graden! De grens verloopt soepel en 1,5 uur later zijn we weer op pad. Wat een ander wereld meteen, onvoorstelbaar. Bijna geen mensen en dieren langs de weg dat is wel super om te rijden. De mensen die we zien dragen allemaal, man en vrouw, lange gewaden en de vrouwen natuurlijk gesluierd. Zien we in Ethiopie nog alleen maar koeien voor de ploeg lopen, hier zijn alle landerijen vol met tractors. Dit gedeelte van Sudan is echt niet droog en de landerijen zijn zover als je kunt kijken vol met mais en tarwe. We rijden rond 3 uur El Gedaref binnen en zoeken het hotel wat in de Bradt gids staat. Nou, een gevangenis ziet er beter uit. We vragen ons wel vaker af of die mensen die deze gidsen schrijven hier eigenlijk wel eens komen kijken want de beschrijving klopt heel vaak totaal niet. Het is hier druk, niet normaal. Het is moeilijk uit te leggen hoe het er uit ziet, maar wij willen in dit dorp absoluut niet blijven vannacht. Dan zit er maar 1 ding op en dat is door naar Khartoum. Dat is nog ongeveer 400 km. De weg is goed dus we gaan er voor. Na een uurtje zien we opeens drie blanke jongens op fietsen. Wij stoppen natuurlijk. De eerste Europeanen deze reis! Deze mannen komen uit Londen en zijn onderweg van Cairo naar Kaapstad. Op de fiets in die bloedhitte!! Wat een watjes zijn wij dan toch in die auto met airco. Even kwartiertje staan praten ,erg leuk. Ze plannen eind maar in Kaapstad te zijn. Wat een onderneming zeg, petje af. ( www.daringdynamos.com ) De laatste 2 uur in donker zijn op z’n zachtst gezegd niet fijn om te rijden, niks verlicht natuurlijk en rijden als gekken. Bussen zetten standaard hun groot licht aan en doen dat niet meer uit. We kijken allebei nog scheler dan normaal van het turen maar we zijn om half 9 in Rotana El Salam hotel, wederom een tip van Loek. Wat een waanzinnig mooi hotel.

Leave a Reply