Dagboek 1 oktober Lalibela

Om 9 uur staat het busje voor het hotel om ons naar de ingang van Lalibela te brengen. Er wordt een gids voor ons geregeld, Andy, en hij zal ons vandaag rondleiden. Lalibela bestaat uit 11 monolitische kerken die in de rotsen zijn uitgehouwen in opdracht van koning Lalibela. Dit alles in de 13e eeuw met alleen maar een hamer en een beitel. Het wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Het is onderverdeeld in 3 groepen en in de ochtend bezoeken we de 5 kerken van de eerste groep. Het is echt zeer indrukwekkend om te zien. Onvoorstelbaar dat dit 900 jaar geleden is gebouwd. Andy vertelt dat er 23 jaar aan de kerken is gebouwd. De reden dat alle kerken ondergronds zijn gemaakt is om de kerken te beschermen tegen vijandige invloeden van buitenaf. Koning Lalibela had eigenlijk als doel om een 2e Jeruzalem te bouwen in Afrika zodat gelovigen een plaats hadden om hier op bedevaart te gaan. Daarvoor stierven heel veel mensen onderweg naar Jeruzalem in de Sinai woestijn. Vandaag is toevallig een feestdag en daarom worden er in een aantal kerken diensten gehouden. Speciaal om te zien. Het aantal toeristen is niet zo groot als wij gedacht hadden, maar je moet er ook nog al wat voor over hebben om hier te komen. Het schijnt wel dat rond de kerst hier meer dan 100.000 mensen zijn. In opdracht van Unesco zijn er afzichtelijke overkappingen gespannen om de gebouwen in stand te houden. Begrijpelijk maar foeilelijk. Om 12 uur gaat alles dicht en om 3 uur worden we weer opgehaald voor de rest. Ik ben blij met even een uurtje rust want deze dag met veel lopen en klimmen is niet ideaal met een zere enkel. Na de middag zien we ook nog een kerk gebouwd in een grot en een plaats nagebouwd als Bethlehem. Erg mooi allemaal. Het was het ritje hier naar toe zeker waard. Ondertussen zijn de accu’s van de auto helemaal vol en Patrick repareert de kabel onder de motorkap. Koelkast werkt weer, nu maar afwachten of de accu’s morgen ook weer echt vol blijven op de motor.

Leave a Reply