Dagboek 5 april

7 uur zitten we in de auto met zelfgemaakte koffie en muesli. Het is weer droog gelukkig en we gaan verder naar het noorden richting Dodoma. Iringa is een druk plaatsje waar we doorkomen en al het vrachtverkeer gaat naar het oosten hier naar Dar es Salaam. We nemen de A104 en dat is een onverharde weg. Dit is wat we willen en het wordt ook al snel rustiger op deze weg. Helaas gaat het in een bocht naar links mis. Er komt ons in de bocht een auto tegemoet die volledig op onze weghelft zit. Patrick probeert nog uit te wijken naar links en hij naar rechts, maar het is raak. En flink ook. Bij ons is het rechtervoorwiel helemaal naar binnen geslagen en de bumper enzo kapot. De andere auto hebben wij geraakt in de zijkant/achterkant en lijkt total loss. We schrikken ons echt kapot. Gelijk staan er een stuk of 30 lokale mensen om heen en de politie wordt gebeld. De auto wordt bestuurd door iemand die bij een chinees bedrijf werkt en al snel staan er ook een paar chinezen bij. Er wordt druk gebeld en gedaan en als de politie komt krijgen wij natuurlijk de schuld. Maar dat gaat altijd zo hier in Afrika. De auto kan niet meer rijden want het voorwiel doet niet meer mee en er wordt een takelbedrijf gebeld uit Iringa. De chinezen nemen ons mee naar hun fabriek en bieden ons een lunch aan. Erg vriendelijk natuurlijk van deze mensen. Daar horen we dat deze vent al 4 auto’s total loss heeft gereden dus niet gek dat dit weer is gebeurd. Maar ja, daar zijn wij nu wel de dupe van. We worden dan weer terug gebracht naar de auto en wachten inmiddels daar tot de beloofde takelwagen komt. Vandaag regent het natuurlijk niet en is het zo’n graad of 30. En het hele dorp staat ook nog steeds om ons heen. Tsja, er gebeurt eens iets dus je blijft kijken. Als het half 4 is en er nog steeds niemand is beginnen we toch wel ongerust te worden. De auto kan echt geen meter rijden en wij staan midden op de weg. Het is levensgevaarlijk om hier te blijven staan vannacht. Patrick had om 2 uur ook nog een andere garage gebeld, de Toyota garage uit Iringa, en ook die hebben beloofd te komen. Dan eindelijk om 4 uur komt er wat. Helaas geen takelwagen maar een auto vol monteurs. Eerst trekken ze het achterwiel recht van de andere auto en schakelen de 4 wielaandrijving uit en wonder boven wonder krijgen ze deze Hilux weer rijdend. In ieder geval zo dat ze langzaam terug naar Iringa kunnen. Inmiddels is er ook weer politie aangekomen op een brommertje en die komen uit Iringa en maken het rapport op. Het lijkt of deze mensen ons wel in het gelijk stellen omdat duidelijk aan de sporen te zien is dat de tegenpartij veel te ver aan onze kant reed. Intussen liggen ze met 4 man onder de auto bij ons en slaan ze van alles recht en zijn ze bezig tot 6 uur en dan staat het wiel er binnenstebuiten aan en nog steeds heel scheef, maar hij kan rollen. De hoofdmonteur rijdt met de Toy en Patrick met zijn auto en de rest er achter aan. We kunnen 15-20 km per uur rijden en halen het tot de garage. Jeetje, wat zijn wij blij. Patrick krijgt de baas aan de telefoon en er worden morgen meteen de nodige onderdelen besteld en hopelijk opgehaald. Ze brengen ons dan bij een weer heel bijzonder hotelletje, maar wij vinden inmiddels alles best. Morgen weer een nieuwe dag! Wat wel een groot schandaal is dat de mensen van de Toyota garage helemaal niet zijn gekomen ondanks dat Patrick een paar keer heeft gebeld en steeds bevestigen dat er iemand onderweg is.

Leave a Reply