Dagboek 16 januari

We vertrekken allebei weer met een tas vol schone kleren. Dat is altijd ideaal dat je in zo’n lodge je spullen kan laten wassen. De eerste 400 km gaan over dezelfde weg als heen, de EN1 en die weg is best goed. We schieten dan ook lekker op. Vannacht heeft het weer flink geregend hier want we zien overal plassen langs de weg. We zien een vrouw met een emmer en een schep water uit zo’n modderplas scheppen en ze drinkt meteen van de schep. Daar wordt je toch wel stil van hoor, wat voor een leven hebben de mensen hier in het binnenland. Aan de kust is nog enigszins wat te verdienen maar hier is het vooral overleven wat ze doen. We zien ook weer regelmatig kinderen die de weg op lopen met kippen en ananas en zo. We denken dat ze een wedstrijdje doen onder elkaar wie het langst midden op de weg durft te staan. Ze springen echt pas op het laatste moment de graskant in. Je kunt ook niet van te voren uitwijken want je weet niet welke kant ze op springen. Doodeng. We stoppen bij Inchope op de kruising om te tanken. Hier hebben we op de heenweg ook getankt, maar we willen zo vol mogelijk blijven richting Malawi. Dan spuit opeens tijdens het tanken de brandstof er naast. Het lijkt dat de invoer naar de reservetank gescheurd of eraf is. We zijn 30 kilometer van Chimoio, een dorp in de richting waar we heen moeten, dus daar op zoek naar een garage. Ze hebben gelukkig meteen een brug vrij en dan blijkt dat de brandstoftank er half af hangt! 1 beugel aan de voorkant is gebroken maar hangt er nog wel en aan de achterkant is de linkerkant helemaal los. Gelukkig is de beugel waarmee hij vast zit blijven hangen in de plaat over de bumper. We waren net aan het fantaseren hoe ver we vandaag wel zouden komen, maar je ziet, je kunt hier nooit vooruit plannen. Maar goed dat we al een dag speling hadden genomen om terug in Lilongwe te komen. Tegen 5 uur is het probleem verholpen gelukkig en tanken we alsnog vol.

Leave a Reply