Dagboek 13 januari

Goed geslapen in de tent ondanks de warmte. Even goed wakker worden met een duik in zee, heerlijk. We maken wel dat we snel weg komen hier, want er is nu echt geen zuchtje wind meer en al 33 graden om 9 uur. We willen vandaag richting Beira gaan, de 3e stad van Mozambique. Mozambique telt maar 21 miljoen inwoners en is 23 keer zo groot als Nederland. Beira is 500 km en de weg is best goed. We willen hier nog een stop maken en dan naar Vilanculos om daar in de buurt te gaan duiken. De weg is vrij saai maar het landschap mooi. Zo groen, onvoorstelbaar. Langs de weg zien we steeds meer zakken met houtskool en het is ons nog steeds niet duidelijk of dit langs de weg verkocht wordt of dat het hier wordt verzameld en 1 keer in de zo veel tijd wordt opgehaald. Er is veel vrachtverkeer en deze wagens zijn allemaal veel te zwaar beladen. Ze hangen allemaal gevaarlijk scheef op hun wielen en je ziet ze daarom ook regelmatig met pech aan de kant van de weg staan. Ook de bussen zitten overvol met mensen en rijden veel en veel te hard. Af en toe schrik je je een hartverzakking als er weer eens een vrachtwagen als een soort spookrijder op je af komt maar dit doen ze om de kuilen in de weg te ontwijken. En kuilen zijn er, zo groot dat je er zelf in past. Af en toe zijn ze zo breed dat je er echt niet om heen kan en ook niet meer kan remmen en dan maak je een flinke klap. Gelukkig overleeft de Toy het weer. We zien op de kaart dat we nog 150 kilometer van de weg moeten om in Beira te komen en het is al half 5. We gaan daar alleen heen om te slapen en dan morgen weer diezelfde 150 km terug. Op de navi zien we een hotelletje, Arcos Iris hotel. Bij de poort staat dat ze een restaurant, pizzeria en internet hebben en kamers met airco. Nou, dat is alles wat we nodig hebben voor vanavond. Kamperen is zeker geen optie want er hangt een dreigende onweerslucht en het is inmiddels 35 graden. We bekijken de kamer en worden niet echt vrolijk van wat we daar zien. Het bed is nog smaller als wat we in de tent hebben en ons matras is ook dikker. Maar ja, de airco werkt wel. We moeten meteen contant betalen 1250 Meticais en dat is ongeveer 40 euro. Helaas komt er geen water uit de kraan. Als we hier over gaan klagen is dit volgens de baas onmogelijk. Nou, wij gaan een biertje drinken in het ‘restaurant’ en er wordt beloofd dat ze het waterprobleem gaan oplossen. We vragen de kaart en het zier er veelbelovend uit. Pizza’s, sandwiches, vis, vlees, van alles. Dan komt de ober; helaas geen pizza, geen sandwiches, geen beef. Allen vis en omelet met frites. Ok, dan maar omelet. Herb in die vis hier niet veel vertrouwen. Wel hebben ze heineken bier, dus dat spoelt die slappe, gekookte friet wel weg! Er komt een jongen naar onze tafel die ook hier logeert en hier voor z’n werk in de buurt moet zijn. Hij zit pas op Engelse les en doet erg zijn best om een praatje te maken met ons in het Engels. Op best veel plaatsen spreken ze een paar woorden Engels. Ik ga nog even kijken waar dat zogenaamde internet cafe is vanwege het dagboek maar dat was er natuurlijk ook niet. Misschien ooit geweest in een soort van halletje waar een paar oude videospellen stonden. Nou, daar moesten ook alle onderdelen van vervangen worden! Werk aan de winkel voor Suzo hier. We gaan vroeg naar onze kamer want het regent inmiddels en voelt vreselijk klam en we zijn doodop van de hele dag slalom rijden om de kuilen te ontwijken. Op onze kamer zijn nog wat onverwachte huisdieren die Patrick door de wc spoelt. Ja, het water doet het gelukkig. Toch maar even een douche genomen en afdrogen met onze eigen handdoeken. Wat daar hangt droog ik de honden hun poten nog niet af, ha ha. Andere handdoek over het kussen en slapen. Er lopen wat ongure type’s rond daar dus we schuiven de koelkast voor de deur. Om elf uur wordt er aan onze deur gerommeld en er probeert iemand binnen te komen. Ik schrik me rot en Patrick doet de deur open en vraagt wat er aan de hand is. Dan blijkt dat iemand zich gewoon heeft vergist en bij de volgende deur moet zijn. Pff, voor dat ik dan weer slaap….Toch zijn we blij dat we niet in de tent zijn gaan slapen want er valt me daar een pak regen!
Om 5 uur vinden we het mooi geweest en zitten binnen een kwartier in de auto!

Leave a Reply