Dagboek 10 januari van Kaapstad naar Lilongwe

De wekker staat op drie uur want we hebben de vlucht van 6 uur naar Joburg en dan door naar Lilongwe. We doen natuurlijk geen oog dicht omdat je altijd bang bent om je te verslapen. Alles verloopt prima en Moses staat ons deze keer met de auto van Sander al op te wachten. Het is zo ontzettend mooi groen in Malawi, echt prachtig.. Toen we hier vorige keer waren in augustus was alles veel droger en het gras goudgeel. Nu staat overal langs de weg het fruit mooi opgestapeld en uitgestald om te verkopen. Ook de vrouwen langs de weg dragen nu allemaal emmers en bakken vol mago’s en ananas. Na drie kwartier zijn we bij Sander op kantoor en de Toy staat al voor de deur op ons te wachten. Hij ziet er goed uit en na een praatje met Sander besluiten we meteen op pad te gaan. We kunnen nog best naar Blantyre rijden volgens Sander. Het is nog 300 km en nu half 3. Het is weer even wennen, eerst een week in Kaapstad links rijden met een auto met stuur aan de rechter kant. Nu weer links rijden met stuur links, maar al snel zijn we weer lekker onderweg. We rijden dwars door Lilongwe en het is weer een drukte langs de straat. Ook op de weg naar Blantyre is het heel druk. Ondanks dat er nog steeds een brandstofprobleem is zijn er veel meer auto’s op de weg. Je weet ook onmiddellijk wanneer een benzinestation brandstof heeft. Dan staat er een rij auto’s niet normaal. Ik schat een honderd auto’s in de rij voor een beetje benzine of diesel. Dan worden we geflitst en meteen aangehouden. Meneer, u reed te hard. Tsja, zou kunnen. Hoe gaan we dit oplossen zegt hij, want je wil vast niet met handboeien om naar de gevangenis. We kunnen of een bekeuring betalen van 5000 kwatcha of hem geld geven voor een “icecold drink’ We geven hem 2000 kwatcha en dan is hij tevreden. Zo vullen ze hier hun salaris aan!
Het wordt dan al donker en meteen weten we weer waarom we dit eigenlijk normaal proberen te voorkomen. Ook in ‘t donker lopen ze hier nog langs de weg en fietsen ze natuurlijk zonder licht en regelmatig zijn er grote gaten in het asfalt die je dan ook nog wil ontwijken. Kortom, het laatste uur was geen feest. Op aanraden van Sander stoppen we bij het Ryalls hotel in Blantyre. Dit is helemaal top voor vanavond. Er is een super restaurant in en we zijn helemaal verbaasd dat dit ook Malawi is. Wat een luxe. Heerlijk op tijd naar bed want dit was toch een behoorlijk lange dag!

Leave a Reply