Wonen op Ximuwu

Download PDF

4

april

0

Wonen op Ximuwu

maart/2

Waar Corona een paar weken geleden nog ver weg leek, zitten we er nu middenin. In een lockdown zelfs. Wat op papier inhoudt dat iedereen binnen blijft, behalve voor een rondje supermarkt of apotheek. Zelfs alcohol en rookwaren zijn niet te koop. 

In de steden lijkt iedereen zich er redelijk goed aan te houden. Het leger is ook groots ingezet om alles en iedereen te controleren. Maar als wij na 10 dagen toch een keer die walk-in-fridge leeg hebben en ik mijn bestelde boodschappen ophaal bij de Spar, hebben de meeste locals net hun cheque geïnd. Ze staan  in dikke rijen voor de supermarkt.  Iemand in de rij wijst nog op wat snel in elkaar geflanste stickers die om de 1,5 meter op de stoep geplakt staan maar daar trekt bijna niemand zich iets van aan. En ook de richtlijnen van maximaal 50% bezetting in de auto’s is aan dovemansoren gericht als er weer zo’n wit Toyota busje stopt en er gewoon 17 man uitstappen. 

Veel locals lijken zich totaal geen zorgen te maken of het niet serieus te nemen. Bij de gate zegt David: “ dont worry, the lord will solve this problem” en Silias kijkt iedere avond naar Temitope Balogun Joshua , een tv dominee uit Nigeria en deze man beweert dat als de regen komt ook de Cholera weg is ( Silias blijft Cholera zeggen ipv Corona 🙂 ) Deze Temitope vraagt regelmatig aan al zijn volgers om een ‘kleine’ donatie. Daar wordt goed naar geluisterd want de beste man vliegt wel prive met een Gulfstream :)Nou Silias, als de regen het zou oplossen  dan was het hele probleem in Nederland al weg geweest denk ik !

Tja, het voelt wel raar dat nu het hele land op slot zit. De vader van Monique is overleden en Monique is nog  maar 4 dagen in Nederland als de aankondiging van de lockdown komt. Ze is dus maar net op tijd terug als de dag Lees meer...

14

maart

0

Wonen op Ximuwu

maart

Het is weer olifantentijd op Ximuwu. De ene na de andere groep komt langs onze dammen en ze lijken allemaal in de mood om te badderen. Soms staan we wel meer dan dan een uur bij het water te kijken en op een zeker moment maken we ons echt zorgen om een heel kleintje die steeds kopje onder gaat. Dit kleintje is nog jonger dan een jaar want het past nog onder buik van de moeder. Prachtig om te zien hoe de hele groep dit jong beschermt. Maar zolang wij stil staan met de auto is er niet veel aan de hand en komen ze vaak dicht langs ons het water uit. De smalle doorgang naar het kleine dammetje voor wanneer er te veel water in een keer valt wordt door het groepje behoorlijk groter gemaakt. Blijkt een lekker plekje te zijn om je kont tegen aan te schuren als de modder te veel jeuk veroorzaakt.Zo zijn soms ook echt nieuwsgierig . Als we na een vluchtje net voor zonsondergang de hangaar binnen rijden staat er zelfs een olifant naast de deur. 

We krijgen eindelijk bericht na bijna 3 jaar, dat de uitslag van ons permanente visum klaar ligt. Aangezien er geen melding komt om te betalen voor het visum lijkt het 99% zeker dat dit negatief nieuws is.  Ik ben op veel dingen dol in dit land maar dit stinkt echt aan alle kanten. We voldoen namelijk volledig aan álle eisen. Ze zoekt gewoon net zo lang tot ze een reden hebben gevonden om weer een blanke buitenlander af te wijzen. Nou ja, binnenkort maar de uitslag ophalen in Kaapstad en protest aantekenen. Moet binnen10 dagen gedaan zijn en de uitslag laat gemiddeld tussen de 2 en 3 jaar op zich wachten. TIA !

Gelukkig krijgen we 2 weken later een mail dat de uitslag van ons 4 jaars visum klaar ligt in Nelspruit dus daar vliegen we meteen de volgende dag naar toe. Het is stralend mooi weer en het blijft altijd een prachtig vluchtje over dit groene gebied. En deze keer is het nieuws gel Lees meer...

15

februari

0

Wonen op Ximuwu

februari

We hebben een paar  leuke dagen in Kaapstad met Marcel en Monique. Een aantal van onze favoriete restaurantjes staan op het programma natuurlijk want in Hoedspruit koken we altijd zelf. Maar na 4 dagen hebben ze weer genoeg van de drukte van de stad en gaan ze weer lekker terug naar Ximuwu. Wij gaan nog met Arjan, Bregje, Jasper en Annemarie naar het harvest festival bij Delheim en zo zijn de eerste tekenen van het najaar al weer in zicht. 

Vlak voordat we naar Kaapstad vertrekken bedenk ik me dat ik eens moet kijken tot wanneer m’n vliegbrevet eigenlijk nog geldig is. Nog 2 weken dus. En mijn brevet kan alleen in Europa worden verlengd. Ik ga dus in ieder geval naar Nederland en omdat het met Patrick z’n rug nog steeds niet wil vlotten besluit hij last minute toch ook maar mee te gaan voor een second opinion. In eerste instantie gaat alles nogal stroef maar gelukkig weet Perry een afspraak voor Patrick te regelen in Mill waar hij 2 zenuw blokkades krijgt.

We  huren ook 2 auto’s want allebei een overvol programma. Ik begin met het belangrijkste, m’n brevet verlengen. Heel leuk om weer eens met de Aquila én met Herman in Nederland te vliegen.  Nu neem ik me écht voor om voortaan altijd een uurtje de lucht in te gaan met een instructeur als ik in Nederland ben. Omdat ik thuis altijd alleen vlieg daag ik mezelf toch minder uit en ik wil natuurlijk wel naar dat ‘next level ‘

Ontzettend leuk om iedereen weer even te zien in Nederland maar we zijn ook blij om weer naar huis te gaan.  We horen dan al van M en M dat een leeuwin 3 welpjes heeft dus kunnen niet wachten om die te bewonderen. We hopen maar dat ze allemaal nog in leven zijn want moeders is al 2 dagen niet gesignaleerd .

Op de eerste avo Lees meer...

19

januari

1

Wonen op Ximuwu

januari

Soms vergeet ik hoe heet het kan zijn in de zomer en dat je alleen maar binnen wil zijn met de airco aan. Met dik 40 graden doe je echt niet veel  en snap ik weer wel dat Silias en Cassius het midden op de dag altijd druk hebben met schoffelen ónder de carport. Wel mooi en zo herkenbaar voor de zomer is het heerlijke geluid van een kingfisher, de zoemende rode libelle’s boven het zwembad, de overijverige mestkevers en honderden sprinkhanen die opeens weer tevoorschijn komen.

Patrick maakt de laatste tijd voor ieder bezoek een persoonlijke film met daarin onder andere welke dieren ze hebben gezien. Nu zijn er natuurlijk een aantal standaard beelden die daar in voorkomen maar ook die worden allemaal opnieuw gemaakt nu alles zo groen is.Wat lastiger is natuurlijk om al die mooie plaatjes ook van de dieren te krijgen in het gras.

Toen wij bijna 3 jaar geleden een aanvraag indienden voor een permanente verblijfsvergunning dachten we echt meer dan voldoende tijd te hebben om deze ook te krijgen voordat ons tijdelijke 4 jaars visum zou verlopen. Helaas niet. Op aanraden van kennissen van ons in Hoedspruit gaan we deze keer naar Nelspruit om weer een nieuwe 4 jaars aan te vragen. Bizar dat het zo lastig is om alleen maar in een land te mogen verblijven. Dat we behoorlijk geïnvesteerd hebben hier en ook een aantal mensen aan het werk houden lijkt totaal niet belangrijk.

We gaan met het vliegtuig ( 35 minuten vliegen ipv 2,5 uur over een slechte weg rijden ) en ook daar hebben we te maken met zomerweer. Dikke opbouwende wolken en ik moet steeds 1000 ft hoogte bij vragen aan de verkeersleiding om een beetje uit de wolken te blijven …Later die week strandt er door zelfde omstandigheden een kennis van ons in Hoedspruit die onderweg is van Botswana naar Nelspruit en hebben we een wee Lees meer...

23

december

1

Wonen op Ximuwu

december

De cheta’s lijken echt hun plekje te hebben gevonden op Ximuwu. Ze zijn nu al een maand rondom de airstrip te vinden. Eerst 2 mannetjes en 1 vrouwtje maar helaas sinds een week of 3 zien we het vrouwtje niet meer. Ze was de laatste tijd ook wel erg mager en liep te manken. Dus we vrezen eigenlijk een beetje voor haar. Maar wie weet zien we haar binnenkort terug en heeft ze inmiddels kleintjes. Cheeta’s leven normaal alleen of hooguit bijvoorbeeld 2 broertjes samen. Ze zijn ook zo aan ons gewend want zelfs al staat Nobu hard te blaffen als ze komen drinken of al rijden we op de quads, ze schrikken nergens echt van. Als ik op een ochtend met Marcel ga vliegen staan ze vlak voor de start gewoon naast het vliegtuig ! En met mijn verjaardag zitten we aan een drankje bij de dam als ze even langs komen lopen. Wij vinden het in ieder geval geweldig die huiskatten.

Met de regen zit het tot dusver helemaal goed dit jaar. We kunnen ons niet herinneren dat het zo vroeg al zo uitbundig groen was. Al snel wordt het lastig om wild te spotten maar we zien wel volop baby impala’s en kleine zebra’s enzo. Zo heeft ieder jaargetijde toch wel weer iets speciaals.Vooral dit soort dieren blijft, wanneer er gras is, een beetje in de buurt hangen. Zo zien we bijna elke dag een groepje van 4 zebra’s met 1 heel kleintje. Totdat er gisteren opeens nog maar 3 grote zebra’s zijn… Paradijs is dit seizoen voor de jagers en de uitdrukking “grow fast or die young’ is momenteel zeker van toepassing.

Nobu is inmiddels ruim een jaar en is niet zo groot geworden als we hadden gedacht. Daarentegen is ze wel enorm gespierd en dat is ook niet zo vreemd. Vooral Monique gaat vaak met haar lopen op de airstrip en Cassius speelt iedere dag met haar. Dweil en bezem zijn favoriet speelgoed en de rest van de dag gaat ze in het elektrische  karretje liggen in de Lees meer...

24

november

0

Wonen op Ximuwu

november

Deze maand staat er geen bezoek gepland uit Nederland. Helaas wel een aantal ziekenhuisbezoeken. Patrick knapt nog steeds niet op en eindelijk krijgen we een beetje contact met de chirurg. Dit is echt een hele uitdaging geweest en dan voel je toch wel dat je ver van de bewoonde wereld bent. Patrick krijgt eerst een afspraak in Kaapstad. Daar werkt de chirurg 1 dag per maand met verkeersslachtoffers die hij ontvangt in een ‘guesthouse’ . Zo heet het op papier maar we wanen ons in donker Afrika als we daar aankomen. In een schimmig kamertje mogen we binnen komen en als Patrick op de behandeltafel moet klimmen, wat toch al lastig gaat, moet ik het ding vast houden want het dreigt in elkaar te storten.Lang verhaal kort, hij moet zich 3 dagen later melden in Johannesburg en krijgt daar onder een roesje een aantal cortisone injecties. Gelukkig werkt dat heel snel  en is hij  8 weken na de operatie eindelijk weer een beetje mobiel. Daar was  het wachten voor mij al op want ook mijn operatie heeft niet het verwachte resultaat opgeleverd. Dus opnieuw naar Kaapstad en onder het mes. Zo wisselen we elkaar af in functie van patiënt tot verpleger.Gelukkig houden Marcel en Monique de farm al die tijd al draaiende. Niet alleen is het gezellig om hier met z’n vieren te wonen maar op dit moment voor ons ook echt noodzakelijk en zo blijkt maar weer eens dat een goede buur beter is dan een verre vriend ! 

In deze periode speelt Zuid-Afrika de wereldkampioenschappen rugby en hoe raar het misschien ook klinkt, wij vinden het helemaal spannend en leven echt mee. We gaan zelfs  in de lokale kroeg kijken naar de kwartfinale en de sfeer is super leuk. Het voelt bijna of Nederland WK voetbal speelt. Ze winnen ook de finale en het is geweldig om te zien wat dit met het land doet. Opeens lijkt de strijd tussen blank en zwart niet meer te bestaan en de saamhorigheid is er Lees meer...

19

oktober

0

Geen categorie
Wonen op Ximuwu

oktober

Patrick laat nieuwe shirts, hoedjes en jurkjes maken met het Ximuwu logo er op. Het is een beetje traditie geworden dat alle gasten zoiets bij aankomst  krijgen. Ook Silias, Monica en Cassius krijgen er een natuurlijk. ( Cassius vooral met de waarschuwing het niet opnieuw samen met z’n rode lakens te wassen )

Als ik Silias even mee neem naar het dorp omdat ik veel zware dingen nodig heb en ik nog lang niet alles mag met die schouder, kleedt hij zich snel om mét nieuw shirt en hoed op. Die gaat ook de hele ochtend niet af en bij de plaatselijke bouwmarkt kan hij maar nauwelijks zijn big smile verbergen als daar wat mensen staan te wijzen naar mijn auto. Echt leuk om te zien hoe trots hij is op de farm waar hij werkt en ook bijzonder om te zien hoeveel aanzien Silias heeft in het dorp. 

Dit komt voornamelijk door zijn leeftijd blijkbaar. Silias wordt eind van dit jaar 60 en dan wordt je door de jongere generatie nog met respect behandeld. Hij deelt meteen allerlei bevelen uit om zakken  in mijn auto te leggen en dat wordt ook meteen zonder morren uitgevoerd.

Hij gaat mee naar de supermarkt en ook daar mag ik niks doen van hem. Resultaat was wel dat m’n verse brood platgedrukt onder in het karretje lag  )

Het meisje bij de kassa vindt zijn outfit zó mooi dat ze vraagt of ze ook bij ons mag komen werken.

We gaan ook nog even langs de pinautomaat maar dit was een slechte timing van mij. Het is de laatste vrijdag van de maand en iedereen heeft net zijn salaris gekregen. Althans, ze hopen dat het overgemaakt is. Een mega rij voor de bank en bij werkelijk niemand rammelt die biljet teller. Ze druipen allemaal teleurgesteld af om waarschijnlijk morgen weer terug te Lees meer...

26

september

0

Wonen op Ximuwu

september

Ook Nobu maakt deze maand kennis met de minder leuke kant van de bush. Ze komt een spitting cobra tegen in de tuin en die spuugt in haar ogen. Althans dat is wat de dierenarts later zegt.
Patrick ziet Nobu plotseling met snel dik en rood wordend oog. Snel flink gespoeld met water en hup in de auto naar de dierenarts in het dorp want dit wordt heel snel erger en ze heeft duidelijk veel pijn en haar ogen lijken inmiddels pingpongballen zo groot en gezwollen.. De dierenarts geeft haar een aantal spuiten en druppels en dit moeten we de komende 36 uur iedere 2 uur doen. Bij geen actie was ze waarschijnlijk blind geworden. Tja heel vervelend maar gelukkig goed afgelopen. Inmiddels loopt ze weer vrolijk rond en is deze maand veel bij de buren te vinden die eerst Kevin en Luuk en daarna Nikki en Erik op bezoek hebben dus lekker veel actie.

De cheeta’s hebben inmiddels de airstrip ontdekt en komen nu echt met regelmaat terug. Het vrouwtje is alleen nog steeds mank en erg mager, dus hopen maar dat zij het redt. De grote droom zou natuurlijk zijn om ooit welpjes hier te hebben !

Ik ga nog een paar dagen alleen naar Kaapstad ( Patrick is bijna niet meer van Ximuwu weg te krijgen ) Even gezellig met Arjan en Bregje bij kletsen en nog eens op controle voor mijn schouder. Is opnieuw aan het ontsteken en 2 flinke cortisone spuiten later vlieg ik weer terug naar huis. Eindelijk lukt het me om de landing mee te mogen maken voorin de cockpit. Blijft toch een afwijking van al die private pilots dat ze in keer in zo’n echte cockpit willen zitten 🙂
Zeker gezien mijn vliegtuigje nog steeds wacht op ‘DE stempel’ is dit extra leuk.
Nu ik al zó lang niet zelf heb gevlogen weet ik pas hoe ontzettend graag ik dit juist doe !

Patrick heeft weer een nieuw speeltje gekocht wat betreft filmen. Een soort speelgoedauto en daar bovenop een film camera gemonteerd . Als je dan dus wat dichter bij de dieren bent kun je ze filmen van grond niveau en dit is Lees meer...

30

augustus

1

Wonen op Ximuwu

augustus

Begin deze maand rijden Patrick en ik samen aan het eind van de middag een rondje als we plotseling op een pad 3 cheeta’s zien. Dit is voor onze omgeving echt heel bijzonder omdat het hier eigenlijk te dicht begroeid is. Een cheeta moet het juist van open vlaktes hebben waar hij snelheid kan maken. Snel pakt patrick z’n camera en van schrik duwt hij op de claxon. Gelukkig schrikken zij niet en kunnen we ze even bewonderen. Snel Marcel en Monique oproepen maar als ze aankomen zijn ze al verdw Lees meer...

26

juli

0

Wonen op Ximuwu

juli 2019

Het werkt goed met onze Cassius ! Zeker nu Patrick zo rigoureus de tuin heeft aangepast is een paar handen extra wel welkom. Wat een verschil met deze tijd vorig jaar hoe de tuin er uit ziet maar vooral bizar om te zien hoe snel hier alles groeit. Juist in de winter bloeit er juist van alles. Het laatste blad is inmiddels wel van de bomen en de augustus wind komt vroeg dit jaar. Er is dan vaak een enorm vlagerige wind waarbij soms uitschieters zijn van 25 knopen. Samen met de hitte zijn dat nog Lees meer...

22

juni

1

Wonen op Ximuwu

juni 2019

Ook Rob en Agnes behoren tot de gelukkigen die de big 5 én de wilde honden al binnen een paar dagen te zien krijgen. Ze zijn zelfs nog maar een uur hier als er al 2 olifanten bij het dammetje achter ons huis staan te drinken. Ze maken sowieso dingen mee die wij hier ook nog nooit eerder hebben gezien zoals een hele avond leeuwen die constant heen en weer lopen direct langs ons hek en een lawaai maken, zo bizar ! Zelfs al staan wij met z’n zessen aan de andere kant van het hek op zo’n 10 met Lees meer...

28

mei

0

Wonen op Ximuwu

mei 2019

Peter en Ilse zien behalve het luipaard alles van de big 5. Het is alleen wel zuur als we de ochtend nadat zij vertrokken zijn om 6 uur wakker worden van de wilde honden die met z’n tienen staan te spetteren in onze drinkplaats achter het huis. Het licht is zó mooi en Patrick haalt z’n hart nog maar eens op aan het fotograferen. Ik wil wat filmpjes maken maar dit moet wel zonder geluid want ik heb alleen die mitrailleur van die Canon er steeds op staan. Dus terwijl we in Nederland zijn Lees meer...

19

april

0

Wonen op Ximuwu

april 2019

De bouw van het nieuwe huisje van Silias en Monica gaat on Afrikaans vlot. Nu er een beetje vorm in begint te komen zijn ze allebei heel enthousiast over hun nieuwe kamer. De buitenkeuken is ook klaar en wordt afgelopen week officieel in gebruik genomen. Dat wil zeggen dat Monica kookt voor ons allemaal en dat wij bij hen gaan eten. Ze vinden het eerst maar heel raar om met ons aan tafel te zitten maar vooral Monica is apetrots dat we in ‘haar’ keuken komen eten. Zelfs Silias zet z’n pet a Lees meer...

24

maart

0

Wonen op Ximuwu

maart 2019

Na een tekort aan water vorig jaar, met name in de Kaap is het nu de beurt aan de elektriciteit. Eskom, het enige bedrijf wat energie levert is jarenlang leeg geplukt en heeft nu zo’n tekort aan geld dat er in verschillende fases stroomonderbreking wordt aangekondigd. Voornamelijk via sociale media kun je op het laatste moment zien in welke fase we vandaag weer zitten en dit loopt soms op tot 8 uur per dag zonder stroom ! Nu hebben wij op Ximuwu het geluk dat we én een generator hebben én Lees meer...

21

februari

0

Wonen op Ximuwu

februari 2019

We nemen ons zó voor om geen hond meer te nemen als we eenmaal in Zuid Afrika wonen en Meghan en Parel niet meer leven. Lijkt ook vooral niet praktisch met wonen zowel in Kaapstad als op Ximuwu én alle plannen om nog regelmatig te gaan reizen met de vrachtwagen enzo. Maar sinds Parel in september is ingeslapen missen we de honden juist meer dan ooit ( op zich niet vreemd als je al 25 jaar honden om je heen hebt gehad ) en vorige maand besluiten we dan toch maar wél weer voor een hond te gaa Lees meer...

29

januari

0

Wonen op Ximuwu

januari 2019

Nog net voor oud en nieuw zijn we allemaal weer terug op Ximuwu. Marcel en Monique zijn 3 weken in Nederland geweest en aangezien we zo gewend zijn om vroeg naar bed te gaan redden we het alle 4 nauwelijks om tot 12 uur wakker te blijven ! Heerlijk om weer terug te zijn. Het blijkt toch dat we Kaapstad meer als vakantie zien maar thuis is toch écht Ximuwu. Hier zijn we het meest op onze plaats ( en dat echt niet alleen vanwege dewup 🙂 ) D-EWUP zal trouwens binnenkort z’n registratie kwijt Lees meer...

26

december

0

Wonen op Ximuwu

december 2018

Voor wie zich afvraagt hoe het met onze vrachtwagen staat ? Patrick zei in mei toen we een eerste inspectie deden: “ Nou die is voor het eind van het jaar nog niet klaar “ Waar ik dacht dat dit wel heel negatief was, heeft hij helaas gelijk gekregen. Er is wel eens contact maar een foto van hoe de stand nu is hebben we nog steeds niet en het wachten is steeds nog op de juiste banden blijkbaar. Het is af en toe echt wennen aan de Afrikaanse manier van zaken doen. Op een mail wordt standaa Lees meer...

24

november

0

Wonen op Ximuwu

november 2018

Ook deze maand zien we weer iets speciaals de dag nadat ik mijn verslagje heb gepost : de buffels deze keer en wel recht onder de vleugel van D-EWUP ! Ook Marcel en Monique willen wel eens gaan ontbijten in Nelspruit en net als we de hangar uit draaien staan ze opeens in volle glorie naast ons. We moeten dus even wachten om op te stijgen totdat de hele groep richting drinkplaats is gelopen, geweldig ! Patrick wordt snel opgeroepen ( we hebben tegenwoordig alle 4 een bakkie want netwerk niet alti Lees meer...

25

oktober

0

Wonen op Ximuwu

oktober 2018

We vliegen eindelijk eens zonder incidenten en vertraging terug naar Hoedspruit. Tussen Kaapstad en Hoedspruit vliegen 2 maatschappijen en ze zijn beide al eens een tijdje aan de grond gehouden vanwege incompleet papierwerk. Nou dát verbaast mij inmiddels niks meer. We hebben zowel met Cemair als met South African al de nodige geintjes meegemaakt. Laatst zijn we tot 3 keer terug gebracht met de bus naar de terminal vanwege een technisch mankement. “Het is niet hetzelfde probleem als de eerste Lees meer...

2

oktober

0

Wonen op Ximuwu

september 2018

Toch nog onverwacht hebben we op 11 september onze witte prinses in moeten laten slapen. Een prachtig lang leven gehad. Bijna 12 jaar voor een Landseer is heel oud maar het blijft toch afschuwelijk om afscheid te moeten nemen van je hond. We hebben nog precies 10 weken met Parel gehad in Spanje en nog enorm van haar genoten. Maar dan is het huis opeens wel heel erg leeg en besluiten we ook zo snel mogelijk weg te gaan. Nog een paar dagen in Nederland, wat laatste spullen pakken en nog afschei Lees meer...

26

augustus

0

Wonen op Ximuwu

augustus 2018

Als wij in januari 2017 samen met Marcel en Monique verhuizen naar ons huurhuis en kiezen voor een huurcontract van 1,5 jaar denken we dat we echt heel ruim in tijd zitten totdat we alle 4 definitief kunnen verhuizen naar Zuid Afrika. We hebben dan gezamenlijk namelijk nog 3 honden die eigenlijk dán al oud en gebrekkig zijn. Maar waar in maart de datum van afloop toch heel dichtbij begint te komen en Meghan en Botox niet meer leven, is Parel nog wel ‘springlevend’ . En zij is de enige hon Lees meer...

1

juni

0

Wonen op Ximuwu

mei 2018

Terwijl we ons vergapen aan de vele olifanten zeg ik tegen Patrick : het zou nu écht compleet zijn als we de wilde honden nog eens zouden zien. Patrick heeft ze hier gezien in februari toen ik er niet was maar voor mij is het zeker 10 jaar geleden dat ik deze bijzondere dieren heb gezien. Tja en dit zondagskind wordt op haar wenken bediend; 2 dagen later komen we ze vlak bij ons huis tegen ! Een groep van zeker 10, zo geweldig mooi. Het is al bijna donker dus heel lastig foto’s maken maar Lees meer...

6

mei

0

Wonen op Ximuwu

april/mei

Als het regenseizoen eigenlijk al voorbij is en wij in België zijn komt dan toch nog de lang verwachte regen. En hoe ! In 3 porties krijgen we in 10 dagen een kleine 200 mm en is ons probleem helemaal opgelost en zijn de dammen allemaal overvol. Niet alleen krijgen we foto’s van Marcel en Monique maar kunnen we het ook volgen op de digitale regenmeter. Hoe bizar, je ‘vlucht’ voor het slechte weer uit Europa en we liggen te juichen in ons Belgische bed als de app piept dat er zoveel water Lees meer...

21

maart

0

Wonen op Ximuwu

maart 2018

Het beeld dat iedereen in Zuid Afrika in een hutje woont en maispap eet is gelukkig voorgoed verleden tijd voor mijn moeder. Ze kijkt haar ogen uit en we doen alle highlights van de Kaap en vliegen natuurlijk ook naar Ximuwu. Helaas treffen ze het niet met het wild, behalve de hyena’s alleen maar klein wild gezien maar dat proberen we dan maar te compenseren met lekker eten en drinken. En een rondje met D-EWUP natuurlijk over de bush. M’n vader is apetrots en gaat de volgende dag nog eens a Lees meer...

19

februari

1

Wonen op Ximuwu

januari februar 2018

Terwijl Patrick 10 dagen in België is ben ik in Kaapstad. Met Arjan en Bregje ga ik onder andere naar het eerste oogstfeest van dit seizoen bij Delaire in Stellenbosch . Een super leuke dag, met 120 man aan een lange tafel, lekker eten tussen de de druivenrankjes met live muziek en vervolgens plukken en stampen van de druiven. Het voelt alsof je bij een grote Italiaanse familie op een bruiloft bent! We hebben inmiddels ook allebei een pistool gekocht en Patrick ook nog een geweer. Dat laat Lees meer...

14

januari

0

Wonen op Ximuwu

December /Januari

We hebben eerst 2 dagen met alleen Peter en Ilse en dat is erg gezellig, ondanks dat Ilse al meteen naar de lokale dokter moet . Vanaf dinsdag komt Shane met z’n team om de catering voor de komende dagen te verzorgen. Dan komen ook Leo en Bianca en Arja en Bregje aan. Gezellige boel, ongedwongen sfeer en iedereen geniet volop van de gamedrives en ons plekje in de bush. Shane probeert Patrick z’n pizzaoven uit en die doet het prima. Patrick moest en zou zo’n oven hebben dus hij kan aan de Lees meer...

15

december

1

Wonen op Ximuwu

november/december 2017

In november worden zo’n beetje alle impala’s geboren. Nu zijn er al ontzettend veel van deze beestjes dus met al dat kleine spul er bij is het hier overvol met dat huppelende grut. Eigenlijk zou je nu ook meer katachtigen verwachten met zoveel hapklare brokken maar ja het hele gebied zit er natuurlijk vol mee. Het is heel aandoenlijk om al die kleintjes te zien en het groeit als kool. Na 3 weken weet je niet wat je ziet hoe groot ze al weer zijn. Nog wel wat onwennig en zeker niet bewust Lees meer...

15

november

1

Wonen op Ximuwu

November 2017

Inmiddels ‘wonen’ we bijna 2 maanden in Zuid Afrika en we krijgen regelmatig de vraag hoe het ons allemaal vergaat hier. Vandaar dat ik nu een maandelijks verslag ga maken van ons nieuwe leven hier. De eerste paar weken nadat we hier zijn aangekomen met D-EWUP waren behoorlijk chaotisch. Het huis was soort van klaar maar dan wel op z’n Afrikaans natuurlijk. En vooral de levering van de container werd maar steeds uitgesteld. We hadden code rood gekregen en daarmee een paar weken vertragi Lees meer...